[FONT=verdana] [B][FONT=verdana]ANKARA YILDIRIM BEYAZİT TİMUR SAVAŞI(1402)
[FONT=verdana]Yıldırım Beyazid, Niğbolu Savaşı'nda bir Avrupa Haçlı Ordusu'nu yendiği için İslam Dünyasında, Anadolu Türk birliğini sağladığı için de Türk Dünyasında ünlendiği için Timur'un tepkisini çekti.
[FONT=verdana]Timur, İlhanlı Devleti'ne son vermiş, İran, Doğu Anadolu, Horasan ve Batı Türkistan'ı kapsayan büyük bir devlet kurmuştu. O da İslam ve Türk Dünyasında önemli bir isim yapmıştı.
[FONT=verdana]Yıldırım Beyazid'ın topraklarına kattığı beyliklerin hükümdarları Timur'a sığınıp, onu, Yıldırım Beyazid'a karşı kışkırttılar.
[FONT=verdana]Ankara Savaşı'nın temel nedeni, bu iki hükümdar arasında Türk - İslam Dünyasının en büyüğü olma mücadelesidir.
[FONT=verdana]Yıldırım Beyazid'in hedefi Avrupa, Timur'un hedefi ise Moğol İmparatorluğu'nun başka bir mirasçısı olan Altınordu Devleti idi. Ama büyüklük mücadelesine öncelik veren Timur, Anadolu'ya girdi.
[FONT=verdana]Timur, Anadolu Türkmen beyliklerini yeniden canlandırdı. Bu yüzden Anadolu Türk birliği dağıldı.
[FONT=verdana]Savaştan sonra Yıldırım Beyazid'in dört oğlu arasında saltanat mücadelesi başladı. Osmanlı Devleti'ni çok yıpratan bu döneme Fetret Devri[FONT=verdana] denir.
[FONT=verdana]Fetret Devri'nin sonucunda İstanbul'un fethi gecikti ve batıda ilerleme durdu.
[FONT=verdana]Fetret Devri gibi çok bunalımlı bir döneme rağmen Osmanlı Devleti'nin yeniden toparlanabilmesinin en önemli nedeni, Balkan topraklarında sorun yaşamamış olmasıdır. Bu sırada Avrupa'da Yüzyıl Savaşları'nın olması, Balkan uluslarının Osmanlı'nın hoşgörülü yönetiminden memnun olması, Balkanlara çok sayıda Türk yerleştirilmesi (İskan siyaseti), Osmanlı Devleti'nin Fetret Devri ve sonrasında Balkanlarda sorun yaşamamasının önemli nedenleridir.
[FONT=verdana]I. Mehmet (Çelebi), Fetret Devri karmaşasına son vermiş, kardeşlerini yenerek tek başına hükümdar olmuştur. I. Mehmet ve onun oğlu II. ***** dönemlerinde, Ankara Savaşı'nın yaraları sarılmaya çalışılmıştır.
[FONT=verdana]I. Mehmet döneminde Batı Anadolu'daki bazı Türk beylikleri tekrar Osmanlı egemenliğini tanıdı. Venedik ile Marmara Denizi'nde yapılan Osmanlı'nın ilk deniz savaşını Venedik kazandı.
[FONT=verdana]Şeyh Bedrettin'in dini nitelikli isyanı ve Bizans'ın kışkırttığı Düzmece Mustafa isyanları bastırıldı.
[FONT=verdana]I. Mehmet, Fetret Devri bunalımına son verdiği için ona Osmanlı'nun ikinci kurucusu da denilir.
[FONT=verdana]II. ***** döneminde Bizans'ın kışkırttığı birkaç şehzade isyanı bastırıldı. Anadolu Türk birliğini sağlama konusunda önemli adımlar atıldı. II. ***** hükümdarlığının sonuna doğru dört beylik hariç (Karamanoğulları, Candaroğulları, Ramazanoğulları, Dulkadiroğulları) Anadolu Türkmen beyliklerini Osmanlı Devleti'ne bağladı.
[/B]
Ankara Yıldırım Beyazit Timur Savaşı (1402)
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İZİNDEYİZ