![[Resim: mq41E2.jpg]](http://i.hizliresim.com/mq41E2.jpg)
ATATÜRK: AMA HANIMEFENDİLERİ NEDEN AYRI OTURTTUNUZ?
Ankara Öğretmen Okulu'nda Birinci Maarif Kongresi toplanmış, Mustafa Kemal Paşa açılış konuşmasını yapmaktadır.
O esnada kongre salonuna bir ulak girer, ve Mustafa Kemal paşanın yaverinin kulağına Kütahya-Eskişehir cephesinin yarıldığını, paşanın acilen genelkurmay karargahına gelmesi gerektiğini söyler. Cephede İsmet paşa çok zor durumdadır ve orduyu Sakarya'nın gerisine çekmek ve Afyon, Eskişehir, Kütahya gibi stratejik noktaları da Yunanlılara terketmek için Mustafa Kemal Paşa'dan izin isteyecektir.
Mustafa Kemal Paşa konuşmasını bitirir, yaveri kulağına durumu izah eder, "hemen gidelim paşam" diye rica eder.
Mustafa Kemal Paşa "dur telaş etmeyin. yapmam gereken daha önemli bir iş var" diyerek ayağa kalkar ve kongre başkanına hitap ederek fakat tüm salonun duyacağı şekilde şu konuşmayı yapar:
"Mazhar Müfit bey, kongreye öğretmen hanımefendileri de çağırdığınız için sizi tebrik ederim. ama hanımefendileri neden ayrı oturttunuz? Sizin kendinize mi güveniniz yok, yoksa Türk hanımlarının faziletine mi? Bir daha böyle bir şey görmeyeceğim" der ve salonu Genelkurmaya gitmek için terkeder,
Kurtuluş Dizisinin Birinci Bölümünden
Kaynak : Tarihtarih.com