Cumhuriyet
29.06.2009
Alternatif tarım reçetesi
© Üretim fazlası nedeniyle üreticinin zar zor sattığı fındık, buğday, tütün, patates yerine katma değeri yüksek, ihracatta talebi geniş ağaçkavunu, avokado, böğürtlen, soya fasulyesi gibi alternatif tarım ürünlerin yetiştirilmesi için devlet de destek yönünde kesenin ağzını açtı.
MURAT GÜLDEREN
Geleneksel tarım ürünlerinden üretim bolluğu ve ihracatta talep azlığı nedeniyle para kazanamayan çiftçiler için alternatif tarım ürünlerine yönelinmesi konusunda araştırmalar yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk tarımı ve çiftçisinin kurtuluşunu alternatif tarım ürünlerinde görüyor.
Fındık yerine ağaçkavunu, narenciye yerine avokado ve böğürtlen, buğday yerine yem bitkileri ve kanola gibi katma değeri yüksek ürünleri öneren uzmanlar, bu ürünlerle birim alanda en az 10 kat daha verim alınacağına vurgu yapıyorlar.
AB’ye 5 milyon elma
Uzmanlara göre Türkiye’nin fındıkta üretim fazlası varken, sıvı yağda milyar dolarlık üretim açığı bulunuyor. AB’ye yakınlığı nedeniyle dev bir pazar potansiyeline sahip olan Türkiye sadece AB’nin istediği elmaları üretse yılda en az 5 milyon ton elma satabilir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Fındık alanlarının ve buna bağlı olarak fındık üretiminin iç ve dış piyasa ihtiyacından fazla artmış olması, fındık piyasasında pazar sorununu gündeme getirmiştir. Fındığa alternatif olarak, belirli eğimin altındaki taban arazilerde mısır, ayçiçeği, böğürtlen, ahududu, ağaç kavunu veya kanola gibi diğer yağ bitkileri yetiştiriciliği yapılabilir. Böylece hem hayvancılığın yem ihtiyacının hem de ülkenin yağ ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlandığı gibi ülkemizce büyük oranda döviz tasarrufu sağlanacaktır” dedi.
]Devir ağaçkavunu devri[/color]
Alternatif ürün olarak Türkiye’de daha önce tanınmayan ve yetiştiriciliği yapılmayan, pazar talebi yüksek yeni ürünlerin de yetiştirilebileceğine değinen Bayraktar: Buna en güzel örneğin katma değeri ve ihracat potansiyeli çok yüksek kavun, muz , ananas aromalı ‘ağaçkavunu’ (pepino) ve ‘yerkirazı’ olduğunu ifade etti.
]NEREDE NE YETİŞİR?
Karadeniz:
Kocayemiş, ağaçkavunu (pepino), kokulu üzüm, Trabzon hurması, Yomra elması, likapa, adaçayı, yonca, kuşburnu, kivi, ceviz, böğürtlen
Ege:
Brokoli, enginar, baby havuç, kırmızı ve beyazbaş lahana, tatlı mısır, defne, kekik, kapari, anason, adaçayı, melisa, sahlep, süs bitkileri, soya, susam, kanola
Doğu ve Güneydoğu:
Soya, ayçiçeği, yerfıstığı, tatlı patates, kanola, soya, kolza, kırmızı mercimek, pamuk, fiğ, korunga, aromatik ve tıbbi bitkiler, organik ürünler, üzüm
Akdeniz:
Avokado, kuşkonmaz, kekik, ceviz, kayısı, yem bitkileri, Japon eriği
Marmara:
Yem bitkisi, kanola, her türlü meyve
İç Anadolu:
Ayçiçeği, soya, kanola, çilek, vişne, bodur elma, silajlık mısır
Alternatif tarım reçetesi
Alternatif tarım reçetesi
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi