You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Alevilerin Korkuları - A. Hamdi AYAN

Alevilerin Korkuları - A. Hamdi AYAN

Posting Freak
Alevilerin Korkuları - A. Hamdi AYAN
Suriye’de yaşanan olaylar, başından beri Hatay’ı olumsuz etkiledi ve bu olumsuz etkileme devam edeceğe benziyor.

Suriye’de yaşananların izahında büyük farklılıklar var. Bazıları, yaşananları, halkın zalim bir yönetime başkaldırısı olarak görürken başka birileri, Suriye olaylarını emperyalizmin son oyunu olarak nitelemekte.

Hangisi doğru?

İdeolojik yaklaşım, konu üzerinde uzlaşmayı ve ortak hareket etmeyi zorlaştırmakta.

Suriye olaylarını emperyalizmin son oyunu olarak görenlerin sadece Aleviler olduğunu söylemek yanlış. Zira, bazı dindar ve milliyetçi guruplar da, Suriye olaylarını, dahası Arap Baharını emperyalizmin son numarası olarak görüyorlar.

Yaklaşım aynı ama günlük hayat, Aleviler için gittikçe zorlaşıyor. Hatay Alevilerinden bahsediyorum.

Aleviler korkuyorlar.

Neden?

Korkularının makul bir dayanağı yok mu? Veya Aleviler uydurma haberlere kanacak kadar saf insanlar mı?

Aleviler devletten korkuyorlar’

Haksızlar mı?

Asla.

Devletten biz de korkuyoruz. Çünkü sağı solu belli olmayan bir devlet bizimki’

**

Alevilere saldırıların yaşandığı olayların tümünde devlet parmağı var.

Elbistan, Kırıkhan, Maraş, Çorum, Madımak vb. olaylarda devletçi yöntem hep aynıydı.

Aleviler cami bombaladı veya şu kadar adam öldürdü gibi aslı astarı olmayan haberlerle, kitleler tahrik edildi. Tekbirlerle yürütülen kalabalıklar, Alevilere hücum ettirildi. Asayişi sağlamakla görevli asker ve polisler ya pasif kaldı ya da ortadan kayboldu. İnanmayan araştırsın.

Sadece Alevilere yapılan saldırılarda değil, kritik bütün olaylarda senaryo aynı: Tahrik edilmiş kalabalıklar ve meydanda görülmeyen güvenlik kuvvetleri.

Ölen ölür, dükkanlar yakılır ve sonunda sıkıyönetim ilanedilir.



Menemen hadisesi ve 6-7 Eylül olayları da benzer (önlenebilinir) olaylardı ve devlet görevlilerinin gözetiminde yapılmıştır.

Hiç çekinmeden cinayetten siyaset üreten bir devletten herkes korkar.

Zaman değişti, anlayışlar değişti ama somut olaylara dayalı korkular geçmedi.

Alevilerin Suriye olaylarından bu kadar olumsuz etkilenmelerinin nedenini geçmişte yaşanan olaylarda aramak gerekir.

Devlet, bu korkuyu ciddiye almadı. Üstüne üstlük izlenen tartışmalı politika ve kullanılan kötü dil, korkuları gidereceğine artırdı.

Kendilerini yalnız hisseden Alevilerin yönlendirilmeleri bazı ’’kötü’’ niyetliler için hiçte zor olmadı. Sayıları az da olsa bu kötü niyetli kişiler, Aleviler üzerinde hayli etkili oldular.

’’Kaderiniz Eset’in kaderine bağlı’’ söylemi, bazı muhaliflerin Alevi düşmanı beyanlarıyla birleşince, Aleviler sahipsiz olduklarına inanmaya başladılar.

Bazı gösterilerde açılan Eset posterleri sayıca az olsa bile, kötülerin amacına hizmette işe yaradı.

İktidar Partisi, epey bir zaman olayları sadece izledi. Hatay Valisi Sayın Lekesiz, elinden geleni yaptı. Hatta fazlasını yaptı dersek abartmış olmayız.

Antakya Sivil İnisiyatifi, ismine yakışır bir şekilde inisiyatif aldı. Resmi ve sivil bütün kurumları uyarmak, sivil inisiyatifin birinci göreviydi.

Elinden gelen bütün çabayı gösteren bir valinin varlığı, Alevileri tam olarak rahatlatmaya yetmedi. İktidar Partisi, Alevileri rahatlatacak tedbirleri acilen almalıdır.

Sorunlu yaklaşan sadece iktidar partisi değil. Ana Muhalefet Partisi de, iktidar partisi gibi, gerekeni değil yakışmayanı yapıyor.

Devlet, herkesin devleti olduğunu, kitlelerin anlayabileceği şekilde ortaya koymalıdır.

Antakya’da yaşayan biri olarak, Alevilerle ilgili en küçük bir güvenlik sorunu olmadığını biliyorum.

Güvenlik sorunu varsa, bu herkes için vardır.

Herkes rahat olmalı.

Sayın Valiye yardımcı olmak, Hatay’ın huzuruna katkı sunmak için elzemdir.

Sivil inisiyatif olarak, Hatay’ın huzuru için üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

Normalleşme için, devlet, siyaset ve sivil toplum el ele vermelidir.

Biz hazırız’

Ahmet Hamdi Ayan

24 Eylül 2012 Pazartesi
Kaynak: habervakti.com
Benim Siyasetim İnsan Sevgisidir.
Pir Zöhre Ana





Alevi Türküleri - Alevi Haber -Alevi Köyleri - Alevi Ünlüler

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.