Emre Saltık: Açılımlar dağın fare doğurmasından başka bir şey değil
Alevi sanatçılar halk ozanlarıdır. Bizim kültürümüz halk müziğinin mihenk taşlarındandır. Resmi olarak Alevilik tanınmadığından Alevi ozanlar olarak da zorluk çekiyoruz. Aleviler hala cemevlerine kavuşmuş değil. İnançlar koku gibidir, terk edemesiniz. Önemli olan insanın nasıl hissettiğidir. Alevilik 25 milyonun hissettiği bir inançtır. Devlet 13-14 milyon civarında rakam veriyor ama buna rağmen Aleviliği resmiyete kavuşturmuyor. Bu bir çelişkidir. 300-400 kişi bile ’Ben böyle hissediyorum’ dese devlet tanımak ve tüm inançlara eşit mesafede durmak zorundadır.
Ozanlık muhalefet kültürüdür. Ozanlık kelime anlamıyla aslında ’bozan’dır ancak yanlışın yerine doğruyu koyarak bozan. Bu da sanat ve kültürün gereğidir.
Hükümetin yaptığı açılımlar dağın fare doğurmasından başka bir şey değildir. Yaptıkları tüm açılımlar tersine işlemiştir ve göz boyamaktır. Kürt açılımı yapıp, Kürtleri içeriye tıkmıştır. Alevi açılımı yapıp, cemevlerine hala yasal statü kazandırmamıştır. Devlet samimi olduğunu göstermek istiyorsa buradan başlayabilir. Devletin Alevilerin insani vicdani taleplerine bile tahammülü yoktur. Camiye gelin demek inancı yok saymaktır. Benim söylediğim gibi yaşayacaksınız demek inancı dayatmaktır.
kaynak: Birgün
Alevi sanatçılar halk ozanlarıdır- Emre Saltık
Konu Sahibi / Yazar
donanma44
Kategori / Forum
Alevi Türküleri ,Alevi Deyişleri ,Alevi Semahları
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
4504
Alevi sanatçılar halk ozanlarıdır- Emre Saltık
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi