You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Alevi köyünde okul kapatıldı

Alevi köyünde okul kapatıldı

Administrator
Alevi köyünde okul kapatıldı
Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı çoğunluğu Alevilerden oluşan Özgürler köyünün ilkokulu 4+4+4 sistemi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatıldı. Kapatmaya gerekçe olarak ’öğrenci sayısının yetersizliği’’ni gösteren Milli Eğitim Müdürlüğü, 89 öğrencisini 20 km uzaklıktaki başka bir okula gitmeye zorluyor. 14 öğretmenin görev aldığı ve 89 öğrencinin öğretim gördüğü okulun kapatılmasına öğrenci sayısının yetersizliğinin yanı sıra okulda teknik laboratuvar bulunmaması da gerekçe olarak gösterildi.

’ASİMİLE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

1968’de Erzincan ve Tunceli’den göçen Alevilerin yaşadığı Özgürler köyü sakinleri, okulun kasıtlı olarak kapatıldığını iddia ediyor. Özgürler Köyü Alevi Kültür Derneği Cemevi Başkanı Ali Gültekin, BirGün’e yaptığı açıklamada, öğrencilerin köyden ve Alevi kültüründen koparılmak, asimile edilmek istendiğini savundu. Köye bir kilometre uzaklıkta bir Alevi köyü daha bulunduğunu belirten Gültekin, bu iki köyün öğrencilerinin Özgürler Köyü İlkokulu’na taşınması yerine okullarının kapatıldığını ve iki köyün öğrencilerinin uzaktaki bir okula gönderilmesinin tercih edildiğini söyledi. Öğrencilerin yeni okulda uyum sorunları yaşadığını belirten Gültekin, ’Öğrencilerimiz her gün sabah 6.30’da kalkmak ve günde 40 kilometre yol gitmek zorunda kalıyorlar, hayatları her anlamda zorlaşt’ dedi. Kapatılmadan önce Özgürler Köyü İlkokulu’nun bölgedeki başarılı okullardan biri olduğunu belirten Gültekin, öğrencilerin yeni okullarında başarılarının da düştüğünü söyledi.

’OY VERİN, YARDIM EDERİZ’

Okulun yeniden açılması için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğe başvurduklarını bildiren Gültekin, sonuç alamadıklarını kaydetti. Gültekin, seçim öncesi köylerine gelen siyasilere sorunlarını ilettiklerini fakat ’Oy verecekseniz, yardım ederiz’ yanıtı aldıklarını belirtti. CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün tarafından Meclis gündemine de taşınan sorun çözüm bekliyor.

***

Mevzuata aykırı gerekçe


Özgürler Köyü İlkokulu 100 öğrenci kayıtlı olmadığı gerekçesi ile kapatıldı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında, ’Okul öncesi eğitim kurumları ve ilköğretim okullarında öğrenci sayısının 10, genel lise ve Anadolu liselerinde 80, diğer orta öğretim kurumlarında 40’ın altına düşmesi durumunda, kapatılır’ deniliyor.

aleviyiz.org/alevi-koyunde-okul-kapatildi.html

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.