You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

AKPM bildirisi küme düştü

AKPM bildirisi küme düştü

Posting Freak
AKPM bildirisi küme düştü
AKP’nin kapatma davasıyla ilgili Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden Divan deklarasyonu olarak çıkması beklenen bildiri sadece parlamenterlerin imzasına açıldı.

Böylece AKPM’nin ortak görüşü olmaktan çıktı. ’Yargının bağımsızlığı’ ilkesine vurgu yapılan metni 370 parlamenterden 21’i imzaladı.

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM), AKP’ye yönelik kapatma davasıyla ilgili bildirisi sonunda dün yayınlandı. TBMM’de kavgaya varan tartışmalara neden olan bildiri, başlagıçta planlandığı gibi Başkanlık Divanı deklarasyonu şeklinde değil, sadece imza atanları bağlayan bir belge olarak ortaya çıktı. Böylelikle AKPM’nin başkanlık divanı tarafından yayınlanması planlanan girişimden geri adım atıldı ve imzaya açılan bildiri, AKPM’nin ortak görüşü olmaktan çıktı. Bildiri sadece imza atan parlamenterleri bağlıyor ve imza sayısı 370 üyeli AKPM’de 21’le sınırlı kaldı. Yayınlanan bildiri ise dikkatle kaleme alındı ve özellikle de "Yargının bağımsızlığına saygı" ilkesinin önemine vurgu yapıldı. Önceki akşam geç saatlere kadar süren AKPM Başkanlık Divanı toplantısında, bildirinin bizzat Divan tarafından değil, ’isteyen parlamenterin imzalaması’ yöntemiyle yayınlanması benimsendi. Böylelikle bildirinin AKPM’nin ortak görüşü olmasının önüne geçildi. Bildiride şu görüşler ön plana çıktı.

Anayasa Mahkemesi’nin, AKP’nin kapatılmasıyla ilgili davayı incelemeye alma kararından endişe duyuluyor.

’Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine’ vurgu yapılıyor.

Çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine atıfta bulunuluyor.

Bu özgürlüklerin siyasi yaşam için önemli olduğu belirtiliyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekiliyor.

Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuluyor.

AİHM’nin daha önce Türkiye’de parti kapatma davalarına ilişkin verdiği aleyhte kararlara da atıfta bulunuluyor ve Türkiye’de 1995, 2001 ve 2003 yılında siyasi partilerle ilgili yapılan Anayasal değişikliklere rağmen, parti kapatma davalarının devam ettiği ve bunun da bu konuda daha fazla reform yapılması ihtiyacını ortaya koyduğu vurgulanıyor. (AİHM bugüne kadar açılan parti kapatma davaları arasından sadece Refah Partisi ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararına hak vermişti. AİHM, bunun dışında 6 dosyada - TPKP, DEP, HADEP, DEHAP, HEP, ÖZDEP - Türkiye’yi örgütlenme özgürlüğünü engellemekle suçlamış ve partilerin kapatılmasını ihlal olarak yorumlamıştı.)

Türkiye’ye demokratik reformlara devam etmesi çağrısında bulunuluyor ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun biçimde siyasi partilerle ilgili yasada Anayasal reformlar yapılmasının beklentisi dile getiriliyor.
.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet:

İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.


En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "
[Resim: ataturkimzale.gif]

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.