You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yavuz Sultan Selim Mevlana olur mu?

Yavuz Sultan Selim Mevlana olur mu?

Posting Freak
Yavuz Sultan Selim Mevlana olur mu?
[COLOR="#000000"] Gezi olaylarının somut sonuçlarından birisi Alevi açılımının yeniden gündeme gelmesi oldu. Hükümet, sokak gösterilerine kitlesel olarak katılarak tepki koyan Alevilerin kronikleşen sorunlarının çözümü için yeni bir adım atma kararı aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın talimatıyla bu konuda çalışma başlatılıyor. Bunun için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında bir komisyon kuruluyor. Komisyonda İçişleri Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı ile AK Parti’nin tek Alevi milletvekili İbrahim Yiğit yer alacak. Komisyonun ilk toplantısını gelecek hafta yapması bekleniyor. Eski Bakan Faruk Çelik’in başkanlığında ve Doç. Dr. Necdet Subaşı’nın koordinasyonunda yapılan 7 ayrı çalıştayın ortaya çıkardığı rapor komisyonun çalışmasının esasını oluşturuyor.

Komisyonun öncelikli konusu 3’ncü köprüye verilen Yavuz Sultan Selim ismiyle ilgili tartışmalar olacak. Alevilerin yoğun tepkisini çeken köprü isminin yeniden gözden geçirilmesi gündemde. Hükümet çevrelerinde, ismin yerel seçim sonrasına bırakılması, kararın da yeni oluşacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesi tartışılıyor. Yavuz Sultan yerine öne çıkan isimler Mevlana, Yunus Emre ve Mimar Sinan. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümet sözcüleri uluslararası büyük bir projeye Hacı Bektaş, Pir Sultan gibi Alevi önderlerinin isimlerinin verilebileceğini söylemişti. Hükümetin gündeminde, ’Vakıf Modeli’ de bulunuyor. Bu modele göre 50 kişilik mütevelli heyeti ve 10 yöneticiden oluşan bir vakıf kurulacak. Yöneticileri Alevilerden oluşacak olan Vakfa bütçeden para aktarılacak. Cemevlerinin elektrik, su gideri ve dedelerin maaşları Vakıf aracılığıyla ödenecek. AK Parti, Alevilerle ilgili sorunların kaynağı olarak ’devrim kanunları’ arasında bulunan tekke ve zaviyelerle ilgili düzenlemeyi görüyor. Bunun değiştirilmesi için CHP ikna edilmeye çalışılacak. MHP ve BDP ile yeniden temas gündemde. Hükümet, cemevlerini caminin alternatifi olan bir ’ibadethane’ olarak görmüyor. Yasa değişikliği olursa cemevlerinin yasal statüsü dergâh ve tekkelerle aynı olacak. Alevi dedelerinin maaşa bağlanması ve eğitim verilmesi de gündemde. Hükümet, dedelere maaşa sıcak baksa da bu konuda görüş birliği sağlanabilmiş değil. Dedelere, Çorum Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde temel eğitim verilmesi yine gündemdeki konulardan. Belediyeler imar planları yaparken ibadethane yeri olarak camilere alan ayırıyor. Alevi nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde cemevi arsası için de yer ayrılması düşünülüyor.
Benden evvel ben oldum
Beni bende ben buldum
Sahralara indim durdum
Bana Ali dediler

Merdan idim dirildim
Her bedene verildim
Kırk Kapı dört makamda
Öldüm öldüm dirildim.

Mürşit Zöhre Ana..

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.