You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dedelerden AKP'ye Net Yanıt

Dedelerden AKP'ye Net Yanıt

Posting Freak
Dedelerden AKP'ye Net Yanıt
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda (HBVAKV) önceki gün yapılan Alevi dedeleri toplantısından, AKP’nin ]“dedelere maaş” önerisine, ]“Alevi yol önderleri imam değildir” yanıtı geldi.

Alevi dedeler, ]“Belirli din hizmetlerinden yararlananların aldıkları hizmetin karşılığını kendilerinin ödemesi esastır” dediler.

Alevi dedelerinin Ankara’daki bir günlük toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede alınan kararlar ve yapılan değerlendirmeler, ]“Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Sayın Veliyettin Ulusoy ve Abdal Musa Dergahı Postnişini Hüseyin Halife Baba’nın himayelerinde, üç yüzü aşkın yol önderinin katılımıyla yapılan toplantıda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır” diye duyuruldu.

]“Alevi yol önderlerine maaş ya da benzeri biçimlerde düzenli ödeme yapma planı, aynı zamanda devletin onları bir tür imam gibi değerlendirdiğinin açık göstergesidir” değerlendirmesinde bulunan dedeler,] “nasıl laik bir devletin imamı olmazsa ve nasıl ki bugün binlerce imama maaş ödeyen bir devletle karşı karşıyalarsa, bunun, devletin laik olmadığının, Sünni karakterinin de açık itirafı olduğunu” dile getirdiler. Dedeler bildirgelerinde, ]“Laik olduğu kabul ve iddia edilen bir devlette, yalnızca belirli bir biçimde inananlara hizmet götüren din görevlilerinin ücretleri, o dine mensup olmayanlara karşı da borçlu ve sorumlu durumda olan devlet tarafından ödenemez” denildi.

[B]]‘Hizmetin karşılığını biz öderiz’ [/B]

Belirli din hizmetlerinden yararlananların aldıkları hizmetin karşılığını kendilerinin ödemesinin esas olduğuna dikkat çeken dedeler, ]“devletin rolünün yalnızca eşgüdüm ve denetimle sınırlı olduğunu” hatırlattılar. Alevilikte, ]“yol önderleri” dedikleri dedelerle ilişkilerin, belirli kurallar çerçevesinde hizmeti alanla veren arasındaki rızalık ilişkisine dayandığını belirten dedeler, ]“bu rıza ilişkisine, ilgili taraflar dışında hiç kimsenin müdahale edemeyeceğini” dile getirdiler.

Dedeler bildirgelerinde, ]“Yol önderlerinin kimlerden oluştuğu, kimlerin yol önderliğine layık olduğu, kimlerin kimi ‘görüp soracağı’ yalnızca ve yalnızca Alevilik ekseninde Alevilerin sorunudur. Alevilerin, Alevilik içinden koyacakları, koydukları ve geliştirdikleri ölçütler dışında, hiç kimse herhangi birinin yol önderliğini sorgulayamaz, dedelik ve babalık hizmetini herhangi bir ön şarta ya da yeterliliğe bağlayamaz” dediler. Türkiye’de Alevilik değil Alevilerin sorunu olduğunu kaydeden dedeler, ]“Alevilerin Alevilik gibi bir sorunu yokken, hiç kimse Alevilerin sorunu Alevilikmiş gibi Aleviliğe müdahale edemez” uyarısı yaptılar.

]‘AKP önce Aleviliği tanısın’
[B] [/B]
AKP Hükümeti’nin ]“giderek kendini devletle özdeşleştirmeye koyulduğuna” vurgu yapan dedeler, ]“gerçekten sorunu çözmek istiyorsa, öncelikle sorunu Alevilik sorunu olarak görmekten vazgeçmesi” şartını getirdiler. Bunun işareti olarak da cemevlerinin ibadethane olarak kamusal tanınırlık ve onayının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydeden dedeler, cemevlerinin ve buralarda hizmet verenlerin niteliğini sorgulamanın, kimsenin üstüne vazife olmadığı gibi kimsenin haddine de olmadığını kaydettiler.
Benim Siyasetim İnsan Sevgisidir.
Pir Zöhre Ana





Alevi Türküleri - Alevi Haber -Alevi Köyleri - Alevi Ünlüler
Posting Freak
Dedelerden AKP'ye Net Yanıt
ŞahımAlidir yazdı:]‘AKP önce Aleviliği tanısın’

AKP Hükümeti’nin ]“giderek kendini devletle özdeşleştirmeye koyulduğuna” vurgu yapan dedeler, ]“gerçekten sorunu çözmek istiyorsa, öncelikle sorunu Alevilik sorunu olarak görmekten vazgeçmesi” şartını getirdiler. Bunun işareti olarak da cemevlerinin ibadethane olarak kamusal tanınırlık ve onayının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydeden dedeler, cemevlerinin ve buralarda hizmet verenlerin niteliğini sorgulamanın, kimsenin üstüne vazife olmadığı gibi kimsenin haddine de olmadığını kaydettiler.

akp önce aleviliği tanısın... Alevilik, aleviliğin ne anlama geldiğini bilmeyenlerin ya da bildiği halde başka türlü tanımlayanların seçim malzemesi değildir. akp nin genel başkanı daha dün alevilerin ibadet yerlerine "cümbüş evi" diyerek yolumuz ve ibadetimiz hakkındaki görüşünü açıkça ortaya koymuştur. Mecliste alt- üst kimlik tanımlaması/ açılımı yaparken alevileri görmezden gelmiştir... Bu zihniyet alevilere ne kadar "güzellik" düşünebilirki?
"Atatürk büyüktür, ruhu Ali’ dir"
Member
Dedelerden AKP'ye Net Yanıt
TÜLAY yazdı:akp önce aleviliği tanısın... Alevilik, aleviliğin ne anlama geldiğini bilmeyenlerin ya da bildiği halde başka türlü tanımlayanların seçim malzemesi değildir. akp nin genel başkanı daha dün alevilerin ibadet yerlerine "cümbüş evi" diyerek yolumuz ve ibadetimiz hakkındaki görüşünü açıkça ortaya koymuştur. Mecliste alt- üst kimlik tanımlaması/ açılımı yaparken alevileri görmezden gelmiştir... Bu zihniyet alevilere ne kadar "güzellik" düşünebilirlerki?

Çok güzel yazmışsın arkadaşım.
Dedelere maaş bağlayarak, para ile her şeyi çözeceklerini sanıyolar ama para her zaman her şeyin kapısını açmaz.
Cihana gelmişim Mustafa diye
Atatürk büyüktür sıfat kim ile
Allahın yolunda dervişler ile
Mürşit kapısıdır Zöhre Ana size
Member
Dedelerden AKP'ye Net Yanıt
Ammmaaaannnnnn dedeymiş yerim onların dedeliklerini.bağlı oldukları yol için kaç defa çile çekmişler,kaç defa doğru düzgün bir harekette bulunmuşlar.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.