Pir Zöhre Ana Forum

Tam Versiyon: İhracatçılar, 2010`dan umutlu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
İhracatçılar, 2010`dan umutlu[Resim: www.zohreanaforum.com]Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023 yılı için koydukları 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ilerlerken sadece hız kestiklerini belirterek, “2009 yılı için tüm ihracatçılar olarak koyduğumuz 100 milyar dolar hedefini aştık. Şimdi sıra 2010 yılındaki 111 milyar dolarlık hedefimizde” dedi.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılını değerlendirerek, 2010 yılındaki beklentilerini bildirdi.

Küresel ekonomik krizin, 'koşar adım' ilerledikleri yolda, ihracatçıları bir miktar geriye düşürdüğünü ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

“Global krizi birçok ülkeye oranla daha az hasarla atlatmamız tesadüf değildir. Daralan Avrupa pazarına karşılık, Irak başta olmak üzere komşu ülkelere artan ihracatımız, son dönemde can simidimiz olurken, tarım sektörü yüzde 2'lik oranla en az ihracat düşüşü yaşanan sektör olarak düşüşün şiddetini azaltmıştır.

Krizde en önemli aktör ise hiç şüphesiz ihracatçılarımız olmuştur. Geçmiş kriz deneyimlerinin de etkisi ile artık krizlere karşı daha az panikleyen ve daha çok direnç gösteren bir ekonomiye ve iş dünyasına sahibiz. Trajikomik olmakla birlikte, ihracatçılarımız da krizle yaşamaya alışmış ve bu nedenle krizleri çok daha iyi yönetir hale gelmişlerdir.”

Arslan, etkileri halen devam eden küresel ekonomik krizde de görüldüğü gibi, ayakta kalma adına karlarından fedakarlık yapan ihracatçıların, sadece bugün için değil, aynı zamanda gelecek için de adım attıklarını vurgulayarak, “Global kriz, koşar adım ilerlediğimiz yolda bizi bir miktar geri düşürdü. Ancak biz bu duraksamayı küçük bir mola olarak görüyoruz. 2009 yılı için tüm ihracatçılar olarak koyduğumuz 100 milyar dolar hedefini aştık. Şimdi sıra 2010 yılındaki 111 milyar dolarlık hedefimizde. Tabii ki sonrasında Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te 500 milyar dolara ulaşmak” dedi.

“IRAK'A İHRACAT YÜZDE 18 ARTTI”

2009 yılında bir önceki yıla göre Türkiye geneli ihracatta yüzde 24'lük azalış yaşanmasına rağmen, AKİB'in ihracatında sadece yüzde 1'lik bir azalış olduğunu bildiren Arslan, şöyle devam etti:

“Söz konusu dönemde Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin 5 milyar 411 milyon dolar olan ihracatı, 5 milyar 346 milyon dolara düşmekle birlikte, Genel Sekreterlikler bazında toplam ihracattaki payını yüzde 4,2'den yüzde 5,5'e çıkarmıştır. 2009 yılında ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, İngiltere ve İtalya olurken, Irak'a yapılan ihracat, geçen yıla göre yüzde 18 artmıştır. AKİB'den 2009 yılında en fazla ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Almanya ve Suriye olmuştur. AKİB'den Irak'a yapılan ihracat ise bir önceki yıla göre yüzde 58 artmıştır.”

“İLERİSİ İÇİN OLUMLU SİNYALLER”

AKİB'e bağlı Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, “Ağaç ve Orman Ürünleri sektörü, 2009 yılını 2 milyar 501 milyon dolarlık ihracatla 2008 yılına göre yüzde 4,35'lik düşüşle kapatmıştır. Diğer perçok sektör gibi ağaç ve orman ürünleri sektörü de krizden nasibini almıştır. Ancak bu düşüşün diğer sektörlere oranla daha az yaşanması, bir miktar da olsa teselli bulmamızı sağlamıştır” dedi.

Krizin etkilerini hafifletmeye yönelik 'KDV indirimi' ve 'Kısa [COLOR=#ee6603][B]Vadeli[/B] Çalışma Ödeneği' gibi tedbirlerin piyasalara moral vermesine ve bir miktar toparlanma sağlamasına rağmen, sektörün en önemli sorunlarının başında gelen ve gün geçtikçe kronikleşen hammadde sorununun çözümüne yönelik adım atılmamasının, gelecek adına umutlarını kırdığını dile getiren Aymen, şunları bildirdi:

“2009 yılı son çeyreğinde işaretini aldığımız toparlanma ve 2009 yılını 100 milyar doların üzerinde kapatmamızın morali, 2010 yılı için daha olumlu bir beklenti içinde olmamızı sağlamakla birlikte, buna ilave olarak sektörün önündeki sorunların çözümü, sektörün ihracat rakamlarını çok daha fazla yukarı taşıyacak ve 2023'teki 20 milyar dolarlık sektör hedefimize emin adımlarla ilerlememizi sağlayacaktır.”

“KRİZE RAĞMEN, EN FAZLA İHRACATI YAPTIK”

Akdeniz Demir ve Demirdışı ****ller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da 2009 yılını değerlendirerek, 2010'dan beklentilerini dile getirdi.

Ulubaş, küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin, Demir ve Demirdışı ****ller Sektörü ile Demir-Çelik Ürünleri Sektörü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Demir ve Demirdışı ****ller Sektörü ile Demir-Çelik Sektörü ihracatı, Türkiye genelinde sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 43'lük düşüşle, 4 milyar 494 milyon dolar ve 11 milyar 30 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. AKİB'den yapılan ihracat rakamlarına ise bu rakamlar sırasıyla, yüzde 7 ve yüzde 38 düşüş olarak yansıyarak 237 milyon dolar ve 916 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Akdeniz Demir ve Demirdışı ****ller İhracatçıları Birliği, krize rağmen AKİB bünyesinde yer alan 8 birlik içinde en fazla ihracat yapan birlik olmuştur. 2010 yılında da bu durumunu devam ettirerek, 2023'te sektörün hedefi olan 25 milyar dolara ulaşma yolunda AKİB olarak katkımızı artırarak devam ettireceğimiz kanaatindeyim.”

“YENİ YILDA SEKTÖRÜN SORUNLARINA DAHA DUYARLI OLUNMALI”

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Rıza Hasoğlu ise Türkiye'nin tekstil ve hammaddeleri sektörü için 2009 yılının, zaten var olan sektörün kendi krizine bir de küresel ekonomik krizin eklendiği bir yıl olarak kayda geçtiğini bildirdi.

Artan küresel rekabet ve kalkan kotalar karşısında gün geçtikçe kan kaybeden sektörün üzerine bir de küresel krizle mücadele etmenin eklendiğini ifade eden Hasoğlu, şöyle devam etti:

“Yıl içinde çıkarılan ve sonuçlarının uzun vadede görülmesi beklenen teşvik yasasının, sektör için kısa vadede özellikle krize çare olması mümkün değildi. Yeni yılda sektörün sorunlarına karşı daha duyarlı olunmasını umuyoruz. Özellikle ülkemiz istihdamı için ve dolayısıyla sosyal yapısı için önemli olan sektörümüzde çalışan maliyetlerine yönelik çalışma yapılması faydalı olacaktır. Bu süre zarfında katma değeri yüksek ürünlerin teşviki ile sektörün dönüşümü sağlanabilirse olumlu sonuçlar alınacaktır.”
[Resim: www.zohreanaforum.com]