Pir Zöhre Ana Forum

Tam Versiyon: Deizm nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
bir alevi sitesinden alıntıdır
ŞİMDİDE DEİZMİ TARTIŞIYORUZ


ALINTIDIR

Canlar benim sizlere bir sorum olacak, aleviler deist midir? Deist değilse ateist ve deist olduğunu söyleyen insanlar alevi olurlar mı? Alevilik soydan mı gelir yoksa herkes alevi olabilir mi? Sizler alevi olarak doğmasaydınız yine aleviliği seçer miydiniz?


Deizm (tanrıcılık)

Tanrı vardır ve kainatı yaratmıştır.
Tanrı insanların mantıksal davranmasını ister.
İnsanların ruhları ölümden sonra hala vardır, bu doğrultuda ölümden sonra yaşam da vardır.
Yaşam sonrasında, Tanrı iyi davranışlarımızı ödüllendirecek, kötü davranışlarımızı cezalandıracaktır.
Tanrı tarafından ilan edilmiş veyahutta yazıldığı iddia edilen kitaplara sahip olan dinlerin reddi.
İlahi olduğu savunulan kitabların Tanrı'nın sözü olduğunun reddi.
Mucizelerin ve kehanetlerin reddi.
Dini bilinmez öğelerin reddi.
İncil'deki yaratılış hikayesinin ve insanların doğuşta günahkar olduklarının reddi.
Kaynağı ilahi ilan edilen tüm dinlerin reddi.

kısaca ; deistler tanrıya inanır ama dinlere, kutsal kitaplara, mucizelere, kehanetlere inanmaz..





Alıntı

Deizm Bir Aşamadır.
İnançlı => Deist => Agnostik Ateist => Ateist(Nietzsche'ye Göre Übermensch).. Sanırım Böyleydi Sıralama[Resim: 4.gif]

Şimdiki Ateistlerin Nerdeyse Hepsi Deizm'i Yaşamıştır.Çünkü İnsanların Allah Korkusunu İçlerinden Atması Çok Zordur.Böyle Bir Durumda Deizm Bir Alternatiftir.

Yani Bence Deist İnsanlar Doğru Yola Yönelmiş,Fakat Korkularına Teslim Olup İşi Yarıda Bırakan İnsanlardır..

Ateizm Bilimle Uyuşurken,Deizmin ;
"Olmayana" İnanıp Onu Savunanlara İnanmaması Nedeniyle Kendi İçinde Bir Çelişkidir..
Ha Biz Kurandaki Tanrıdan Değil,Başka Bir Yaratıcıdan Bahsediyoruz Denirsede,Bu Sefer Kanıtlanmamış Varlığı Kabul Etmekten Bilimle Ters Düşer..


DEİZM NEDİR?





Tüm dinleri rededen ancak tanrının varlığına inanan inanç şeklidir. Dinler rededildiği için peygamberler, kutsal kitaplar, cennet ve cehennem, melek, şeytan gibi kavramların hiçbirinin deizm inancında yeri yoktur. Sadece evreni ve doğa kanunlarını koyan, bunun ardından evrene ve insanlığa hiç bir müdahalesi olmayan tanrıya inanılır. Bu tek inancın kaynağı, dolaysız yoldan algılarımızla doğaya ve insanın yapısına duyulan hayranlık ve bunları bir yaratan (tanrı) olması gerektiğine olan inançtır.

Deizmde ibadetlerin ve dinsel ritüellerin olmamasından dolayı ateistler ile deistler arasında günlük hayatta, pratik anlamda bir farklılık yoktur.

Deizm, evrim teorisine karşı değildir. Deizme göre insan, tanrının oluşturduğu kurallar çerçevesinde, daha ilkel canlıların evrimleşmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bir tanrıya inanmak, o tanrının, insanı aşama geçirmeksizin bir anda yarattığı fikrine de inanmayı gerektirmez. Semavi dinlerde yani Musevilik, Hıristiyanlık, İslam gibi dinlerde insanın, önceden evrim geçirmeksizin yaratıldığına inanılır. Bu inanış deizmde yoktur.

***********************************

Sorular ve Yanıtlar:

Deizm neye dayanır?

Akıla ve doğaya. Evrene bakınca bir düzen görürüz ve bu düzen bizi bir tanrı ya da tasarımcı inancına götürür.


Deizm ateizmin bir çeşiti midir?

Hayır. Ateizm tanrıyı reddeder. Deizme göre tanrı vardır. Deizm dinleri reddeder.

Eğer deism tanrı inancını kabul ediyorsa deizm ve yahudilik, islam, hıristiyanlık gibi diğer dinler arasında ne fark vardır?

Deizm yukarda da geçtiği gibi doğaya ve akla dayanır, vahye dayanmaz. Diğer tüm dinler vahye ya da kutsal kitaplara dayalıdırlar. Deizmde bir rahibe papaza ya da imama gerek yoktur. Deismde ihtiyaç olan tek şey kendi sağduyumuz ve düşünme becerimizdir.


Deistler tanrının evreni yaratıp geri çekildiğine mi inanıyorlar?

Bazı deistler öyle düşünüyor, bazı deistler tanrının insan davranışlarına müdahale edebileceğini düşünüyor. Örneğin, George Washington Long Island'dan çekilme ya da teslim olma arasında daha riskli olan çekilmeyi seçmiştir ve kendisine niye daha riskli olanı seçtiği sorulduğunda, bunun yapabileceğinin en iyisi olduğunu ve gerisinin tanrının taktiri olduğunu söylemiştir.


Deistler dua ederler mi?

Sadece şükür ve teşekkür için dua edebilirler, tanrıya dikte etmezler. Dua için belli bir yer ve zaman, belirli bir vücut duruşları yoktur.


Deistler tanrıyı nasıl görürler?

Tanrıyı istediği kadar gücü olan ölümsüz bir varlık olarak görürüz. Albert Einstein' dan alıntı deizmin tanrı tanımı için iyi bir örnek olacaktır: " Benim dinim kendini zayıf aklımızla algılamamız zor olan sonsuz güç sahibi üstün ruha alçak gönüllü bir şekilde hayran olmaktan ibarettir. Bu üstün düşünen gücün duyguları derinden etkileyen ikna ediciliği, ki bu kendini anlamak mümkün olmayan evrende ifşa eder, benim tanrı anlayışımı oluşturur"


Deizm bir mezhep midir?

Deizmin bir mezhep olması mümkün değildir çünkü Deizm kendine dayanmayı öğretir ve insanları daima akıllarını kullanmaya teşvik eder. Deizm bedeli ne olursa olsun otoriteyi sorgulamayı öğretir. Deizm vahye dayalı dinler gibi muhakemesi olmayan iddialarda bulunmaz. Vahye dayalı dinler insanları tanrının söylediklerine teslimiyete ya da bu sözlere karşı düşünme gücünüzü ertelemeye çağırır. Bunu iman olarak adlandırırlar. Örneğin, Musa'nın denizi yardığına ya da İsanın suyun üstünde yürüdüğüne ya da Muhammedin Kuran'ı bir melekten aldığına inanmak ne kadar mantıklıdır?


Deizmin dünyadaki fenalıklara karşı cevabı nedir?

Dünyadaki fenalıkların büyük bir kısmı eğer tanrı vergisi aklımızı kucaklasaydık ortadan kalkabilirdi. Unutulmamalıdır ki, Doğanın bulduğumuz ve ilerlemekte kullandığımız bütün kanunları, bilgisayardan tıppa ve uzay yolculuğuna kadar önceden beri vardı. Ama biz bilgimizi ilerletmek ve öğrenmek yerine batıl itikadları ve korkuyu seçtik. Başarının gereği olan zor işleri becermektense kendi davranışlarımızdan sorumlu olmadığımızı düşünmek daha çok yatıştırıcıdır. Deizm her soruya bir cevabının olduğunu iddia etmemektedir, deizm sadece bu sorulara giden doğru yolda olma iddiasındadır.


Alıntıdır

Aleviyim bende bir deistim


Alıntıdır

Ben de bir Deistim.Aslnda en mantıklı inanç Materyalizmdir ama pozitif deist olmamı sağlayan şey ruhlar alemine yani ölümden sonra bir yaşam olduğuna inanmamdır.Ayrıca bi çok arkadaş deizmin bilimle ters düştüğünü söylemiş onlara katılmıyorum çünkü Bilim ****fizik öğeleri kanıtlamayı gütmez.Her ne kadar sosyalist olsamda yani laiklik beni ilgilendirmesede deizm laikliğin gelişmesine de çok fazla katkıda bulunmuştur.


Deizmin "tanrı vardır ve kainatı yaratmıştır." görüşü tutarlı değildir.
Her deist bu tanrıyı farklı algılayabilir.
Birisi cosmos (evren)i tanrı olarak görür diğeri "Doğa"yı tanrı kabul edebilir.
Tanrı; insanda tecelli ederek varlığını açıkça bildiren yüce yaratıcıdır.
O yüce varlık Hz. Ali'dir.
Eğer öyle olmasaydı tanrı herkesin kafasına göre yorumlayacağı bir muamma olurdu.
Akıl, fikir ve buluş yetenekleriyle donattığı insana kendisini "tanımlanamaz" olarak bildirmesi gerçekçi olmazdı.
Tanrıyı bilinemez, muğlak, korkunun kaynağı, şekli ve cismi belirsiz bir tanıma oturtarak "din" kuranlar onun adını kötüye kullanarak insanları sömürenlerdir.
Deistler de onların bu sistemine karşı çıkarak arasatta kalmakta gelen evliyaları görmezden gelmektedirler.
Eksik tanım doğruyu açıklamaya yetmez.