Pir Zöhre Ana Forum

Tam Versiyon: yemen türküsünün hikayesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
YEMEN TÜRKÜSÜ VE HİKÂYESİ

Kışlanın önünde sıra söğütler Kışlanın önünde bir sürü kazlar
Yüzbaşı, Binbaşı asker öğütler Yüreğim yanıyor ciğerim sızlar
Yemen’e giden baba yiğitler Yemene’e gidene ağlıyor kızlar
Ano Yemen’dir gülü çemendir Ano Yemen’dir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir Giden gelmiyor acep ne iştir
Burası Muş’tur yolu yokuştur Burası Muş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir Giden gelmiyor acep ne iştir

Uğruna binlerce şehit verdiğimiz, nice ana, bacı, gelin kızların ağıt yaktığı acıya sebep olan Yemen Kanuni devrinde (1520-1566) Mısır valisi Hadım Süleyman Paşanın yaptığı 1.Hint seferi sırasında (1558) zapt olundu, fakat aradan bir müddet ayrı bir eyalet olarak idare olundu Bir ara çıkan isyanlar bastırıldı ve sonunda Yemen, Mısır valisi Koca Sinan Paşa tarafından kesin olarak alındı. Buna rağmen Yemen daima Osmanlı Devletinin bir sömürücüsü olmuş; orduya tek asker, hazineye tek kuruş vermemiş olduğu halde, Türk kanı ve alın teri durmadan akmıştır Yemen’e Kısacası Yemen bir yük olmaktan başka bir şey değildi Osmanlı için.Buraların yabancılara karşı korunması bile Anadolu ve Rumeli’den toplanan askerlerle yürütülürdü.Mekke ve Medine gibi İslam alemi için kutsal sayılan bu yerleri elde tutma isteği Osmanlı devletine pahalıya mal oluyordu.Bunun hatası sonradan öğrenilmiştir ama ne yazık ki binlerce Türk’ün şehit olmasına, binlerce ana kızın ve gelinin feryatlarına, binlerce yavrunun yetim kalmasına engel olamamıştır.
Bunca yıl kendilerine öz evladı gibi baktığı için Osmanlı Devletine karşı Yemen, İngilizlerin aldatmacasına kanarak onlarla ittifak imzalar.Ne acıdır ki bu sıralarda Arap liderler de Peygamber sülalesinden gelen şeriflerdir.İngilizlerle birleşip Türklere karşı savaşırlar.Osmanlı Devleti Arabistan Yarımadasında çok zor durumda kalır.Bir değil beş cephe açılmıştır düşmana, üstelik yalnızdır da.Bu yüzden umutsuzca bakmıştır bu savaşa.Dolayısıyla daha asker gönderilirken yağız delikanlılara dönmeyecek gözle bakılmıştır.Yaşlılar o günleri anlatırken şimdi bile göz yaşlarını tutamazlar.Çanakkale ve Yemen cephelerindeki bu kayıplar daha yıllarca yüreğimizi yakacaktır…
Çanakkale, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti'nin savaştığı cephelerden sadece bir tanesiydi. Ancak Çanakkale Savaşı'nın taşıdığı önem bunun çok ötesindedir.
Çanakkale Savaşı, tarihi bir dönüm noktası, Dünya tarihini etkileyen önemli gelişmelerden birisidir. Bütün olumsuz şartlara rağmen burada kazanılan zafer, bir savunma savaşının kapsamını aşan, sadece savunulan bölge ve ülke itibariyle değil, dünya dengelerini sarsan ve değiştiren bir çerçeveye ulaşmıştır.