Pir Zöhre Ana Forum

Tam Versiyon: **Pratik Bilgiler**
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5

  1. Meyvelerinizin uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, aralarına herhangi bir yaprak yerleştirin.
  2. ]Meyve salatası yaptığımızda servise zaman varsa, meyvelerin kararmaması için üzerine limon dilimleri koyalım. Servis ederken de dilimleri alalım.
  3. Taze meyveler soyulduğu ya da sıkıldığı anda tüketilmelidir. Çünkü bekledikleri zaman vitamin değerlerini kaybederler.
  4. Limon, portakal gibi asitli meyveleri mutfağınızın tezgahı üzerinde kesmeyin çünkü asit, mermere zarar verir ve tezgahlarda leke oluşur.
  5. Kahvaltılarda hazır meyve suyu yerine, taze sıkılmış meyve suyu içmek daha faydalıdır. Hazır meyve sularının ayrıca kalorisi de yüksek olur. Çünkü %8-10 oranında şeker içerirler.
Kötü Kokulardan Kurtulmak İçin;

*Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

*Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

*Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.

*Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.

*Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız tencereye incecik bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu koyun. Sonuç her zaman olumlu olacaktır.

Pilavsız bir öğün düşünemiyorsunuz. Tüm yemeklerinizin yanına kocaman bir pilav tenceresi hazır duruyor. Pilava bu kadar düşkünseniz, değişik bir lezzet yaratmak da hoşunuza gidecektir. Bunun için, piriçlerin üzerine bir tutam hindistancevizi serpin. Kokusuna bayılacaksınız.

Pilav pişirdiğiniz zaman ocaktan aldıktan sonra tencerenin üzerine kağıt havlu örtüp, 5-10 dakika bekletin. Kağıt havlu pilavın buharını çeker. Böylece pirinçler birbirine yapışmaz ve hamur olmaz.

Bir gece önceden kalan pilavı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Tencerenin dibi tutar, pirinçler birbirine yapışır, alt taraf ısınır, üst taraf soğuk kalır vs... Bu durumda pilav kabını kaynar su dolu bir tencerenin içine koyun. Hatta bir süre ocakta tutun. Pilavınız çabucak ısınacaktır.
Cilalı ahşap üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın, sonra parlatın.
Masif ahşap üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz. Leke çok inatçıysa, çakmak benzinini deneyiniz.

Ayakkabıdaki Lekeler


Su lekesi: Boyamadan önce vazelin sürün.
Küf Lekeleri: Bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.
Spor ayakkabılar: Benzine batırılmış, eski diş fırçasıyla temizleyin.
Açık renk ayakkabılar: Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.
Koyu renk ayakkabılar: Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl gözükecektir.
Vernikli ayakkabılarüt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.
Süet ayakkabılar: Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları, su buharına tutun. Sakın ıslakken fırçalamayın. İyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.
Rugan ayakkabılar: Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına sebep olacağı için serin yerde saklayın.
Kahverengi ayakkabılar: Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.

Tentürdiyot Lekesi
Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.

Çamur Lekesi
Hiçbir zaman elbiseyi hemen fırçalamayın. Çünkü çamur lekesi genellikle kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkarlar. Eğer leke çıkmamakta ısrar ederse, eşit miktardaki su ve sirke karışımıyla silin.

Çay
Kumaş üzerindeki lekeler
- Beyaz kumaşta: Limon suyuyla silin. Sonra soğuk suyla durulayın.
- Renkli kumaşta. Taze leaaai yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Leke eskiyse, gliserinli suyla silmeniz gerekir.
Halı üzerindeki lekeler:
-Eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımıyla lekeli yerleri siliniz.

Kumaş üzerindeki boya lekeleri
- Leke henüz oluşmuşsa, yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
- Leke kurumuşsa, sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terbentinle silin.

Ceviz Lekesi
Taze ceviz lekesinin ellerde bıraktığı sevimsiz leaaai çıkarmak için pamuklu bir bez parçasını siraaae batırıp lekelere sürtün. Sonra ellerinizi soğuk suyla yıkayın.

Kan Lekesi
Hiç denememeniz gereken usul kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar sıcak su. Oysa bazı özel yollarla kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
-Beyaz kumaşlarda: Leaaai oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
-Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayla temizleyin. Bir başka yöntem de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir. İyice kuruyunca fırçalayla temizlersiniz.
-Halıda kan lekesi: Lekeli yerleri beyaz siraaale ovuşturun.

Kahve Lekesi
Leke henüz oluşmuşsa üzerine biraz tuz dökün.
Beyaz pamuklu kumaşta:Leaaai sabunlu su ile çıkaramazsanız, oksijenli su ile silin. Bu da yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmaktan başka çareniz yok demektir.
Renkli kumaşta: çıkartmak için birkaç yol deneyebilirsiniz.
-Lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.
Nazik kumaşlar için: Şu karışımı deneyebilirsiniz. Sıcak suya bir yumurta sarısı ve birkaç damla gliserin katın. Bununla lekeli kısmı silin ve ılık suyla durulayın.
Halı üzerinde: Lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.
Cilalı ahşap üzerinde: Oksijenli suyla silin. Sonra lekeli yeri cilalayın .

Mürekkep lekesi
Deri eşya üzerinde: Biraz limon suyuyla leaaai fırçalayın.
Kağıt üzerinde: Lekeli kağıdın altına kurutma kağıdı koyun. Lekenin üzerine birkaç damla oksijenli su sıkın. Sonra kuru bir pamuk parçasıyla kurutun.
Kumaş üzerinde:
-Dayanıklı bir kumaşsa: Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
-Nazik bir kumaşsa: Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Kaybolana kadar fırçalayın.
-Beyaz çamaşırda: Hemen lekenin üzerine sulandırılmış hardalı yayın. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.
Mobilya üzerinde:
-Eğer leke tazeyse içine çiğ süt veya limon suyu ilave ettiğiniz sıcak su yeterli olacaktır.
-Leke eskiyse zımpara kağıdı ile kazıyın. Muntazam daireler çizerek mantar tıpayla parlatın.
Parmaktaki lekeler: En etkilisi domates suyuyla ovmaktır.
Kırmızı mürekkep lekesi:Üzerine hardal sürüp birkaç saat öylece bırakın. Kırmızı mürekkep lekesinden sizi kurtaracak en iyi malzeme budur.

Şarap Lekesi
Beyaz kumaşta şarap lekesi:
-Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
-Örtünün üzerine dökülür dökülmez hemen tuz serpin. İlk yıkamada çıkacaktır. İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katınız.
Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.
Beyaz pamuklu örtüde: Hemen lekeli kısmı beyaz şarapla ıslatın
Takılarınıza düzenli bakım yapmazsanız ışıltılarını kaybederler. Belli bir zaman sonra matlaşan takılar[Resim: 8.gif] deformasyona uğrar[Resim: 8.gif] çizilirler.
Matlaşan lekelenen takılarınızı sıcak su içine bir miktar deterjan ekleyerek eski bir diş fırçasıyla temizleyin.
Hazırladığınız sıcak suya çok az amonyak eklerseniz takılardaki kir ve lekeleri daha kolay temizleyebilirsiniz. Temizlediğiniz takınızı daha sonra su altında tutarak durulayın. Bu temzilik malzemelerinin dışında parlatıcı kimyasallar kullanmayın.
Elmas taşlı takıları su veya herhangi bir sıvıyla temizlemeyin. Bu elmas işçiliğinde kullanılan boyanın bozulmasına sebep olur[Resim: 8.gif] taşı bozar.
Beyaz altın gibi takılarınızı yaklaşık iki yılda bir kuyumcunuza giderek rodaj yaptırırsanız ilk günkü parlaklığını geri kazanırsınız.
Evde temizledikten sonra giderilmeyen leke ve çizikler için aldığınız firmaya ya da kuyumcuya giderek ultrasonik yıkama makinelerinde temizletebilir ya da polisaj makineleriyle cila yaptırabilirsiniz. Polisaj işleminin mücevherinizin gramajını az da olsa azaltan bir tür zımparalama olduğunu unutmayın.
Takılarınızı ev işleri sırasında çıkarın. Kullanmadığınız zamanlarda kutusunda saklayın.
Takılarınızı sert cisimlere sürtmeyin. Ter[Resim: 8.gif] deodoranttan uzak tutun. Takınızı parfüm sıktıktan sonra takın.
Güçük takı ve eşyanızı temizlerken lastik eldiven kullanmayın. lastik eldiven gümüş eşyada iz bırakır ve kararmalarına neden olur.
]Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok.
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın.
Yeterince soğuyacaktır.

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.
SAHIMALİDİR ellerine saglık benı cok bilgilendirdin cok guzel yazmıssın tsk ederım herkesın emegıne saglık
Sayfalar: 1 2 3 4 5