Pir Zöhre Ana Forum

Tam Versiyon: 1.Ders : Fireworks'un Temelleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Adobe Fireworks CS3 hem bitmap (yani piksel tabanlı) düzenleme ortamı hem de vektörel bir çizim programıdır. Bu iki çizim yöntemi Fireworks uygulamasında birleşerek size güçlü ve çok yönlü bir araçlar kümesi sunar. Bitmap’ler, piksellerden oluşan resimlerdir. Bir tuval üzerindeki bir resimde olduğu gibi, bir hatayı kaldıramazsınız; bu hatayı silmeli veya hatayı “boyayarak” kapatmalısınız. Vektörel nesneler, matematiksel çizgilerden oluşan resimlerdir. Bu yüzden kolaylıkla taşınabilir, yeniden şekillendirilebilir ve hatta silinebilirler. Fireworks, bitmap resimlerinin görünümü ile vektör grafiklerin esnekliği, kontrol edilebilirliği ve düzenlenebilirliğini tek bir ortamda birleştirir. Nesneler üzerinde yumuşak, belli belirsiz gölgeler oluşturduktan sonra nesnenin şeklini değiştirdiğinizde, gölgenin yeni şekile göre yeniden oluşturulduğunu görürsünüz.

Bir bitmap resmi düzenlemek ile vektörel bir nesne üzerinde değişiklik yapmak iki farklı işlemdir. Fireworks’teki Araçlar paneli uygun araçları seçebilmenizi kolaylaştırmak için bir vektör araçları kümesine ve bir bitmap araçları kümesine bölünmüştür. Eğer bir bitmap resmi seçiliyken vektör aracı kullanırsanız, Fireworks otomatik olarak vektör düzenleme moduna geçer. Eğer bir vektör nesnesi seçili durumdayken, bir bitmap aracı seçerseniz, tuvalde bir bitmap nesnesi varsa bitmap düzenleme moduna geçersiniz. Eğer bir bitmap nesneniz yoksa, imleç evrensel olarak kabul edilen “Hayır” sembolüne (üzerinde çapraz bir çizgi olan daire) dönüşür ve sizi uyarır; Fireworks bir vektör nesnesi üzerinde bir bitmap aracı kullanmanıza izin vermeyecektir. Geçiş öylesine rahat olur ki, aracın değiştirildiğini anlamayabilirsiniz.

]Fireworks Araçlar Paneli

Fireworks, Araçlar panelindeki simgelere tıklayarak ve aşağıdaki şekilde gösterilen kısayol tuşlarını kullanarak seçebileceğiniz çeşitli araçlara sahiptir. Eğer aracın sağ alt köşesinde küçük siyah bir dikdörtgen varsa, bu araç bir gruptaki araçlardan biridir. Diğer araçlara erişebilmek için fare tuşunu bir süre basılı tutmanız gerekir.

Örneğin İşaretçi aracı (Araçlar panelinin en üstte solda) üzerinde fare tuşuna basılı tutarak bu gruptaki diğer aracı (Arkasındakini Seç aracı) görebilirsiniz. Araçlar paleti açık değilse Pencere > Araçlar seçimini yapın. İşaretçi aracının kısayol tuşu V veya 0’dır (sıfır); bu iki tuştan birine basarak gruptaki diğer araca geçebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz aracı daha kolay bir şekilde bulabilmeniz amacıyla Araçlar paneli altı kısma ayrılmıştır: Seç, Bitmap, Vektör, Web, Renkler ve Görünüm.

[Resim: fw1fi0.jpg]