alevi köyleri,alevi ünlüler,alevi türküleri,alevi nedir,alevi sözleri


Toplam 10 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Türkçe 7.sınıf sorularıdır

  1. #1
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart Türkçe 7.sınıf sorularıdır

    ESENTEPE İLKÖĞRETİM OKULU
    TÜRKÇE 7.SINIF SORULARIDIR

    1)“Kara”kelimes i aşağıdakilerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır?
    A)Alnımıza sürülen bu karayı nasıl temizleriz? B)Karadır kaşların ferman yazdırır.
    C)Kara bahtım,kem talihim,taşa bassam iz olur. C)Ancak üç ay sonra karaya çıkabildik.
    2)“İnmek”sözcüğ ü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    1.Yağmurdan duvar inmiş.
    2.Çocuk,ağaçtan zorlukla indi.
    3.Haberi duyunca yüreğine indi.
    4.Şehre varınca otele indi.
    A) 1 B)2 C)3 D)4
    3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler yoktur?
    A)Her inişin bir çıkışı vardır.
    B)Her çok,azdan olur.
    C)Ağacın yemişini ye,kabuğunu soyma.
    D)Akıllı köprüyü arayana dek,deli suyu geçer.
    4)“Dün gece İzmir’de ısı sıfırın altında eksi üç derece dolaylarındaydı .”
    Yukarıdaki cümleden hangi kelime çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulmaz?
    A)gece B)eksi C)derece D)ısı
    5)“de” bağlacı verilen cümlelerin hangisinde “başkaları na yaptığım gibi”anlamını içermemektedir?
    A)Sana bir de kitap alalım.
    B)Bir kitap da sana alalım.
    C)Sana da bir kitap alalım.
    D)Bir tane de kitap sana alalım.
    6)Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sadece kendi bildiğini yapmak,başkalar ını dinlememek”anla mını vermektedir?
    A)Burnu havada olmak
    B)Burnu Kaf Dağı’nda olmak
    C)Burnundan kıl aldırmamak
    D)Burnunun dikine gitmek
    7)“Dışarı”sözcü ğü hangi seçenekte yer yön zarfı olarak kullanılmıştır?
    A)Babası eve almadığı için dışarıda kalmış.
    B)Dışarı çıkmayın,öğretm en kızıyor çünkü.
    C)Bu otobüsler dışarı hatlarda çalışacak.
    D)Dışarısı kardan görünmüyor.
    8) “Olayı öğrenince son derece kızdı.”
    Cümlesinde altı çizili sözcük öbeğinin belirteç olarak görevi,aşağıdak ilerden hangisidir?
    A)durum zarfı B)yer zarfı C)soru zarfı D)nicelik zarfı
    9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A)Bu ay soğuk günler geçirdik.
    B)Artık dünya teknolojide hızla ilerliyor.
    C)Uzaydan dünyanın fotoğrafları çekiliyor.
    D)Oturma odamızı güneş iyice ısıttı.
    10)Aşağıdakiler in hangisinde ortak özne kullanılmamıştı r?
    A)Öğretmen soruları okudu ve yanıtladı.
    B)Kitabı okudu,sonra müzik dinledi.
    C)Orhan’ın yüreği yurt sevgisiyle doluydu.
    D)Çocuk kapıdan içeri girdi;salona yöneldi.
    CEVAP ANAHTARI: 1.C, 2.D, 3.C, 4.B, 5.A, 6.D, 7.B, 8.D, 9.C, 10.C

    Tüm forumdan rastgele konular:

    • » Kolesterole karşı fındık
    • » "Çocuklara saldırının sorumlusu siyasi...
    • » Vekillere Zam Kurnazlığı GIRGIR'ın...
    • » Kansere karşı domates
    • » Popstar'da türban açılımı
    • » Tercih Kabus Mu? Mutluluk Mu? Video
    • » Maraş katliamı
    • » Vergi borcu olanlara müjde!
    • » Bakanlık değil savcılık suçluymuş!
    • » Atatürk 'Nakşibendlik yok edilsin' emri...

    Aynı kategoriden rastgele konular:

    • » 1.siniflara Konu Anlatimli Harf Öğretİm...
    • » 1.siniflara Konu Anlatimli Harf Öğretİm...
    • » 2013 SBS sonuçları açıklandı
    • » SBS tarihleri belli oldu
    • » Meb Vitamin Faaliyete geçti
    • » Türkçe 7.sınıf sorularıdır
    Konu meral tarafından (22-01-2009 Saat 15:12 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması nesne görevindedir ?

    A) Çocuğun elinde kalınca bir kitap vardı.
    B) Yazdığı şiirlerden hiç zevk almıyordum.
    C) Türkçe ödevimi az önce bitirdim.
    D) Reşat Nuri'nin yazılarında buram buram Anadolu vardır.

    2) Özneler, her zaman açık olmaz. Kimi zaman yüklemdeki kişi eklerinde gizlenir.

    Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde böyle bir özne vardır ?

    A) Çocuklar karnelerini alınca çok sevindiler.
    B) Kıbrıs sorunu gerginliğe yol açtı.
    C) Anadolu insanı zeki ve beceriklidir.
    D )Yolda yürürken bir tanıdığa rastladım.

    3) “En büyük bilgi, bilgi diye bilinenlerden daha başka bilgilerin de olduğunu bilmektir.”

    Yukarıdaki cümlenin anlamı, aşağıdakilerden hangisine en yakındır ?

    A) Bildiklerimiz, bilmemiz gerekenlerin pek az bir kısmıdır.
    B) Bilginin sınırsızlığını bilmek, bilinenlerin en değerlisidir.
    C) Yeni şeyler öğrenmek, yeni bilgilerle donanmak yaşamı sevdirir insana.
    D) En büyük bilgi, bilineni başkalarına öğretmektir.

    4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?

    A) Yaz kış her sabah evden aynı saatte çıkıyor.
    B) Ben de bu şiiri ezberlemeye çalışıyorum.
    C) Ağaçların arasından sızan ısığı siz de görüyor musunuz?
    D) Metin, çocuklarla bahçede top oynayacak birazdan.
    5) “Kardeşim, toplantıdan hemen sonra gitmek istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı.” Cümlesinde aşağıdaki sözcüklerden hangisi gereksizdir?

    A) Kardeşim B) hemen
    C) yavaşça D) kulağıma

    6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım, hem de çekim eki almış bir sözcük kullanılmıştır ?

    A) Çocuklar yeni okullarına yarın gidecekler.
    B) Selim'den borç para isteyince hemen verdi.
    C) Evi temizleme işi yine bana kaldı.
    D) Çocuk, masadan kitapları alıp, çantaya koydu.

    7) “( I ) Apaydınlık bir gece... ( II ) Açık pencereden şarkı sesleri geliyor. ( III ) Gölgemiz bir boşluk içinde, bütün manzara tertemiz görünüyor. ( IV ) Birkaç adam bize doğru yaklaşıyor.”

    Numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı bir duyu organının kullanımı söz konusudur?

    A) I B) II C) III D) IV

    8) “Besbelli denizden çıkıp
    Kıyılar boyunca gitmiştir.
    Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
    Yüreğini allak bullak etmiştir.”

    Yukarıdaki dizeler konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Lirik B) Epik
    C) Pastoral D) Didaktik

    9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir adlaşmış sıfat kullanılmıştır ?

    A) Sıcak havalara hiç dayanamam.
    B) Açık havada epeyce dolaştık.
    C) Sarı saçları omuzlarına dökülürdü.
    D) Çalışkanlar kazanır derler ki doğrudur.





    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -den eki ad durum eki olarak kullanılmamıştı r ?

    A) Bu haberi kardeşimden duydum.
    B) Toplantı bitince salondan hemen uzaklaştı.
    C) Sıradan insanları bir türlü kabullenemiyoru m.
    D) Çalıştığı iş yerinden kovulmuş.

    11) “Dili tutulmak” ile “dili çözülmek” deyimleri arasında anlamca bir ilişki vardır.

    Aşağıdakilerden hangisinde buna benzer bir ilişki vardır ?

    A) Eli tutulmak-eli bağlanmak
    B) Kulağı çekilmek-kulağına küpe olmak
    C) Gözleri yaşarmak-gözleri kararmak
    D) Ayağını kesmek-ayağını alıştırmak

    12) “-lik eki çoğunlukla addan ad türetir. Bazen de addan sıfat türetir.”

    Hangi cümle bunu örneklendirir ?

    A) Banu'nun gelinliğini çok güzel dikmişler.
    B) Evlatlık alabilmek için iki yıl daha bekleyecekler.
    C) Gelecekte yapmak istediği tek meslekmiş mimar-lık.
    D) Caminin avlusunda yüzyıllık bir ağaç var.

    13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tamlayan ve tamlanan” yer değiştirmiştir?

    A) Bir çocuk sesi duyulur ta uzaklardan.
    B) Gittikçe artıyordu odanın sıcaklığı.
    C) Kitabın kapağını bir güzel yırtmış.
    D) Buralardan geliyor kokusu ıhlamurun.

    14) “Güçlü bir karikatürün yazıya ihtiyacı yoktur. Anlatılmak istenen düşünce ya da espri, çizgilerle anlatıldığı oranda karikatür güçlenir; sanatsal boyutuna ulaşır.”

    Parçaya göre güçlü bir karikatürün en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sanat değeri taşımış olması
    B) Gülmece anlamının olması
    C) Söze yer vermemesi
    D) Az çizgiyle çok şey anlatıyor olması

    15) “Oysa o polisi gördükten sonra bağırmaya başlamış.” cümlesindeki anlam karışıklığını gidermek için, hangi sözcükten sonra virgül ( ,) getirilmelidir?

    A) o B) polisi
    C) sonra D) bağırmaya



    16) “Size mutlaka geleceğim.” cümlesine altı çizili sözcüğün kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır ?

    A) Çocuk, ağlatılmadan güzelce yıkanacak.
    B) Kaça çıkarsa çıksın, bu evi yapacak.
    C) Anılarının hepsini size anlatacak.
    D) Böyle fırtınalardan sonra yağmur başlar.

    17) “Büyük sanatçılar, doğdukları ülkenin kişisi olmaktan çıkar, tüm insanlığın ortak malı olurlar.”

    Bu cümleyle anlatılmak istenen, aşağıdaki-lerden hangisidir?

    A) Sanatın özgünlüğü
    B) Sanatın evrenselliği
    C) Sanatın kişiselliği
    D) Sanatın saygınlığı

    18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi “geniş zamanın hikayesi” olarak kullanılmıştır?

    A) Yaşar Kemal, gençlik yıllarında günde bir kitap okurmuş.
    B) Söğüt dallarından atlar yapar, cirit oynardık.
    C) Balıkçı teknelerinin üstünde martılar uçuşuyordu.
    D) Kardeşim gelirse beni aramasını söyler misin ?

    19) Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

    A) Böyle düşünen kaç insan var ki?
    B) Burada olduğumu size kim söyledi?
    C) Ayşe de bizimle gelecek mi ?
    D) Hangi çocuğun geldiğini biliyor musun?

    20) “-ki” ekinin eklendiği sözcük aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmamıştı r ?

    A) Buradaki insanlar ne kadar da konuksever.
    B) Bizim ev, sizinki kadar büyük değil.
    C) Dünkü maçı izlediniz mi ?
    D) Gökyüzündeki kuşlar kadar özgürüm artık.
    Konu meral tarafından (22-01-2009 Saat 15:17 ) değiştirilmiştir.

  3. #3
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    6. SINIF TÜRKÇE SORULARI


    1. SORU –Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır?
    A)Şuralarda bir okul olacaktı.
    B)Bir yağmur yağdı görmelisin.
    C)Bir park biliyordum, onu bulamadım.
    D)Dersin ortasında sınıfa bir çocuk girdi.

    2.SORU-“Çizmeden yukarı çıkmak” deyiminin anlamına en uygun olanı hangisidir?
    A)Pahalı mallar almaya kalkışmak
    B)Başkalarının sırtından geçinmek
    C)Başkalarının işini engellemek
    D)Bilmediği işlere kalkışmak

    3.SORU-“Türk Ordusu Sakarya’yı bir yay gibi sarıyordu.” Cümlesinde kaç kaynaştırma vardır?
    A)2 B)3 C)4 D)5

    4.SORU-Hangi cümlede sıfat tamlaması yoktur?
    A)Neşeli günlerini anımsıyor
    B)Mermer merdivenleri tırmandı
    C)Batık gemiyi kıyıya çektiler
    D)Durgun sulara bakıyordu

    5.SORU-Hangi cümlede yazım yanlışı bulunan sözcük vardır?
    A)İstanbul’a geldiler
    B)İzmir’in Kurtuluşu parçasını okuduk.
    C)Selim’in tarlasını gördük.
    D)Zonguldağa gidecegiz.


    6.SORU-Hangi sözcük ismin durumlarından birinde değildir?
    A)Defteri
    B)Yazıya
    C)Kazı
    D)Evde


    7.SORU-“Şiirin genelinde kötümser bir duygu seziliyor.”cüml esinde altı çizili sözcüklerin türü sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
    A)isim, sıfat ,isim
    B)sıfat , isim ,sıfat
    C)isim,isim ,sıfat
    D)sıfat ,sıfat, isim


    8.SORU-“Küçük çocuk , annesini görünce ağlamayı bıraktı.” Cümlesinde aşağıdaki
    öğelerden hangisi yoktur?
    A)Belirtili nesne
    B)Zarf tümleci
    C)Özne
    D)Belirtisiz nesne


    9.SORU-Tamlananı zamir olan isim tamlaması hangisidir?
    A)Evlerin bazıları
    B)Birinin çantası
    C)Onun istedikleri
    D)Bazılarının davranışı


    10.SORU.Hangi cümlede yazım yanlışı vardır?
    A)Koş,ta uzaklara git.
    B) Mutfakdaki tabak kırıldı.
    C)Git ,te cetvelini getir.
    D)”Bir duygu ki esiyor üfül üfül.






    CEVAP ANAHTARI

    1-C 2-C 3-A 4-B 5- D 6-C 7-A 8-D 9-A 10-B

  4. #4
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    7.SINIF TÜRKÇE SORULARI


    1.SORU:”Okul,in sana doğru şeyler verir.” Cümlesinde türemiş sözcük hangisidir?

    A) Okul B) Verir C) Doğru D)Şeyler

    2.Soru: Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük farklı türdendir.?

    A)İhtiyar, kardeşini arıyor.
    B)Genç insan yorulur mu?
    C)Genç sorumluluğunu bilir.
    D)Taşıtlarda yaşlılara yer veriniz.

    3)SORU:Aşağıdak i cümlelerin hangisinde soru sıfatı kullanılamamışt ır?

    A)Hangi öğretmen derse gelece k?
    B)Ne iş yapacaksınız?
    C)Sınava kaç gün kaldı?
    D)Siz hangisini alacaksınız?

    4)SORU:Hangi cümledeki “ki” ilgi zamiridir?

    A)Yarinki koşuya çok iyi hazırlandım
    B)Ormandaki pınarın suyu buz gibiydi.
    C)Geldim ki tren çoktan kalkmıştı.
    D) Benimkiler daha pahalıdır.
    5)SORU:”Dilinin ucunda olmak” deyiminin anlamına gelmeyen hangisidir?

    A)Söyleyeceğini karıştırmak
    B)Her şeyi söylemek
    C)Söyleyecek gibi olmak
    D)Bir türlü söyleyememek

    6.SORU: Hangi tamlamada fiilden türemiş isim yoktur?

    A)Arabanın boyası B)Örgünün kenarı C) Geçim derdi D)Görgü kuralı

    7.SORU:”Hasta ol benim için ,öleyim senin için” atasözündeki edatın görevi nedir?

    A)Neden ilgisi kuruyor.
    B)Araç ilgisi kuruyor.
    C)Yön ilgisi kuruyor.
    D)Eşitlik ilgisi kuruyor

    8.SORU:Hangi cümlede bağlaç yoktur?
    A)İşler bitmediği için Pazar günü de çalıştım.
    B)Demek ki sizin de gideceğiniz doğruymuş.
    C)Otobüsün arkasından koştum ama yetişemedim.
    D)Bütün çabalarına rağmen dereceye giremedi.
    9.SORU:”En az kırk yıl güneşte pişmeden bu sulu meyve ballanmaz.”cüml esinde ismin hangi halleri vardır?
    A)Yalın hali , -i hali
    B)-de hali ,-den hali , -i hali
    C)Yalın hali , -de hali
    D)Yalın hali , -de hali, -den hali

    10.SORU:Hangi cümlenin öğelerine ayrılışında yanlışlık yapılmıştır?
    A)Sabah erken kalkınca / elimi yüzümü/ yıkarım.
    B)Ankara’ya / otobüsle / akşam / gideceğiz.
    C)Kuşlar / bahar gelince / dallara/ yuva yaparlar.
    D)Öğrenciler / sınıfta / birlikte / dersi / dinliyorlar.





    CEVAP ANAHTARI

    1-A 2-B 3-D 4-D 5-B 6-A 7-A 8-D 9-B 10-C

  5. #5
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    2003-2004 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI D.Ç 50. YIL İLKÖĞRETİM OKULU



    7. SINIF TÜRKÇE SORULARI


    1.”Soğuk”sözcüğ ü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Soğuk, iliklerimize kadar işlemişti.”cüml esindeki anlam ve göreviyle kullanılmıştır?
    A)Soğuk davranışlardan pek hoşlanmam.
    B)Dışarıda müthiş bir soğuk vardı.
    C)O gün, dostumuz bizi soğuk karşıladı.
    D)Karayel soğuk bir rüzgar çeşididir.

    2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad durum ekini almıştır?
    A)Öğretmeni dün çok kızdırdılar.
    B)Öğretmeni az önce yolda gördüm.
    C)Öğretmeni bulursam kitabı veririm.
    D)Öğretmeni gerçekten çok iyi bir insan.
    3.Aşağıdakileri n hangisinde cevap cümlesi tamlananı düşmüş bir ad tamlamasıdır?
    A)-Bu sizin neyiniz?
    -Kardeşim.
    B)-Yarın nereye gideceksin?
    -Köye.
    C)-Orada kimi göreceksin?
    -Ayşe’yi.
    D)-Bu cetvel kimin?
    -Onun.
    4.”-lik”ekiyle türetilmiş sözcüklerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır?
    A)Elbiselik kumaş almak için çıktılar.
    B)Konuşmasındak i incelik dikkati çekti.
    C)Yalnızlık ona güven duygusu kazandırdı.
    D)Kitaplık eski yerine konulsun.
    5.Aşağıdaki cümlelerde geçen niteleme sıfatlarından hangisi durum bildirmektedir?
    A)Şu kahverengi çizgili gömlek pek güzel.
    B)Onun çalışkan biri olduğunu bilmezdim.
    C)Mutfağa yuvarlak bir masa almalıyız.
    D)Elinde,uzunca bir değnek vardı.
    6.”Kalktığım da yağmur dinmişti.Yağmur un gece,evimizin teneke damına hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu.Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım.Ama durmuştu işte,sıcak bir rüzgar esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.”
    Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamış tır?
    A)İşitme B)Görme
    C)Koklama D)Dokunma
    7.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ulama vardır?
    A)Dayıya yeğen gerek, gemiye yelken kürek.
    B)Atalar sanatı oğla mirastır.
    C)Aslan ağzından yiyecek alınmaz.
    D)Allah sabırlı kulunu sever.
    8. Akdeniz ufkundan esen bu yelde,
    Şu akşam ufkunun menekşe rengi,
    Narlı bahçelerde çocukluk sesim,
    Saf,sedef köpüklü çocukluğum var.
    Yukarıdaki dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
    A)Ses düşmesi
    B)Ses türemesi
    C)Ulama
    D)Ünsüz yumuşaması
    9. “Kimi bitkiler, kış mevsiminin sert soğuklarından korunmak zorundadır.”cüm lesinin öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Özne-zarf tümleci-yüklem
    B)Özne-dolaylı tümleç-yüklem
    C)Özne-nesne-dolaylı tümleç-yüklem
    D)Nesne-özne-yüklem
    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ,ünsüz düşmesine uğrayan bir sözcük vardır?
    A)Sabahleyin ufka doğru baktım.
    B)Yollar yılan gibi kıvrılıyordu.
    C)Çağrı cihazını kaybettim.
    D)Küçücük çocukla inatlaşıyor.





    CEVAP ANAHTARI
    1)B 2)D 3)D 4)A 5)B 6)C 7)C 8)B 9)B 10)D








    8. SINIF TÜRKÇE SORULARI


    1)Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin tamlananı zamirdir?
    A)Kendi çocuğunu sevmez mi insan?
    B)Geziden kimsenin haberi olmamış.
    C)Onun malı çok kıymetlidir,dok unmayın.
    D)Kalemlerin hiçbiri işe yaramaz,atalım gitsin.
    2)”Vatanımı niçin severim?”sözü, senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu?Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu;çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüler,onun kutsal toprağında gömülüdür.Çünkü doğduğum il,konuştuğum dil, beni aydınlatan kitaplar,kardeş im,arkadaşlarım … vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın.
    Parçada, aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir ?
    A)Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna
    B)Vatan toprağının kutsal olduğuna
    C)Çocukların,va tan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine
    D)İlimizin,dili mizin,arkadaşla rımızın vatanımızdan birer parça olduğuna
    3)Sağ çıkıp günlük savaştan,
    Evin yolunu tutmuşum.
    Yemek yedim,çocukları m uyudu.
    İniyor üstüme yavaştan
    Allah’ın beyaz bulutu,
    Kederlerimi unutmuşum.
    Behçet NECATİGİL
    Şiire göre,şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A)Bir ailesinin olduğu
    B)Bir işte çalıştığı
    C)Üzüntülerini unuttuğu
    D)Geçim sıkıntısı çektiği
    4)Rahmetle anarım anacığımı.Böyle lerini gördükçe:”Dokto rluğun,mühendis liğin,avukatlığ ın,şoförlüğün,ş u ya da bu mesleğin okulu var;adamlığın okulu yok ki!”derdi.
    Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Yazarın annesini çok sevdiği
    B)Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu
    C)Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği
    D)Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı
    5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A)Gönül alıcı birsöz, yazı kışa çevirir.
    B)Kaplana binen için iniş yoktur.
    C)Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.
    D)Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.

    6)-Ne var söyle bakayım( )diye çağırdı.
    -Sarışın Yörük( )
    -Efendim, babam size şu yoğurdu gönderdi,dedi.
    -Niçin?
    -Şey( )
    -Ben yoğurt filan ısmarlamadım.
    Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?
    A)(!), (,), (?) B) (,),(,),(,)
    C)(,),(,(…) D)(!),(.),(?)
    7)”Her insan ,herkes karşısında ,her şeyden sorumludur.”cüm lesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?
    A)Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.
    B)Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.
    C)Her insan sırdaş olmaz.
    D)Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır.
    8)Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?
    A)Almalıydın,ve recek miydin,bırakıve rmiş
    B)Götürmedi,ala caktım,dinleyec ekmiş
    C)Çalışır mıydı,gitmeyive riyordu,düşünec ektim
    D)Parçalamadık, çalışabildin mi,kazıyormuş
    9)I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.
    II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.
    III.Dışarıda oyna,yalnız önce giysilerini değiştir.
    IV.Başarısızlık tan yalnız beni sorumlu tutamazsın!
    “Yalnız”sözcüğü , yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?
    A)II.ve IV. B)II. Ve III.
    C)I.,II.ve III. D)I. Ve II
    10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?
    A)Tilki, iki kez tuzağa düşmez.
    B)İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.
    C)Dikenler arasında güller yetişir.
    D)İyi pazarda çürük ürün satılmaz.



    CEVAP ANAHTARI
    1-d 2-c 3-d 4d 5-b 6-c 7-a 8-c 9-a 10-d



    6. SINIF TÜRKÇE SORULARI

    1)”Bu kitap beni sardı.”cümlesin deki “sarmak”sözcüğü nün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Çekmek B)Etkilemek
    C)Rahatlamak D)İlgilendirmek
    2)Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır?
    A)Kime ne diyeyim,kaderim böyle!
    B)Dumanım,başım ın süsü.
    C)Umudum bitmedi daha ağacım.
    D)Çıkmayan canda umut var.
    3)Hangi sözcükte hece düşmesi vardır?
    A)Öpücük B)Azıcık
    C)Körpecik D)Minicik
    4)İnsandan fazla söz açtım
    Yakınmaya başlayalı;
    Yermek değildi maksadım
    Dil durmuyor, ne yapmalı?
    M.Faik Ozansoy
    Dörtlüğün kaç yerinde ulama vardır?
    A)1 B)2 C)3 D)4
    5)Çocukluğum olmadı benim.Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz.Bir şey söyleyeyim mi ben size?İhtiyarlığ ı da olmuyor öylesinin.İnsan , çocukluğunda yaptıklarını anlatır da gözlerinin içi parlar.Ben kendimde değil,başkaları nda gördüm onu.
    Paragrafın konusu nedir?
    A)Yaşlanma korkusu B)Gelecek kaygısı
    C)Çocukluğa özlem D)Gençlik yılları
    6)”Bu” sözcüğü cümlelerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?
    A)Bu işi yapabilecek başka adam yok muydu?
    B)Toplum, bu insanlara sahip çıkmalı değil mi?
    C)Bu herkesin üstesinden gelebileceği bir iş değil!
    D)Bu mahallenin muhtarı kim?
    7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koyu olarak yazılan sözcük yer-yön zarfı görevindedir?
    A)Bu arada bir genç dışarıya çıktı.
    B)İçeriyi güzelce temizlemen gerekiyor.
    C)Az ileri gider misin arkadaşım?
    D)Geride kimseyi göremiyordum.
    8)”Kayık ,koyun yüzünde,yarışa çıkmışçasına hızlandı.”cümle sinde aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?
    A)Özne B)Dolaylı tümleç
    C)Nesne D)Zarf tümleci
    9)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut addır?
    A)Bir gün olup toprağına ulaşsam,
    B)Gözlerimden döksem sevinç yaşını.
    C)Sancağının gölgesinde dolaşsam,
    D)Öpsem,öpsem toprağını,taşın ı.
    10)”-ler”,cümleler in hangisinde, eklendiği sözcüğe çokluk anlamı katmamıştır?
    A)Büyük şehirlerde hayat çok zorlaştı.
    B)Dağlarımızda çok güzel yabani çilek yetişir.
    C)kendileri bugün toplantıya başkanlık edemeyecek.
    D)Artık parmaklarını bile oynatamıyordu…


    CEVAP ANAHTARI
    1-b, 2-c,3-d, 4-a, 5-c, 6-c, 7-c, 8-c, 9-b, 10-c

  6. #6
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    7. SINIFLAR SEVİYE TESPİT SINAV SORULARI

    1. “Bakarsan bağ olur,bakmazsan dağ olur “cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A. Fiil - kurallı - birleşik - olumsuz
    B. İsim - kurallı - basit - olumlu
    C. Fiil - kurallı - birleşik - olumlu
    D. İsim - devrik - birleşik - olumlu

    2. Altı çizili sözcüklerin hangisinde düzeltme işareti ( ^ ) kullanılmaz?
    A .Gece oldu ama hala eve gelmedi.
    B. Senin gibi dahi birisi böyle hata yapmamalı.
    C. Vuruldum bir mavi gözlü ceylana .
    D. Bizde böyle adet yoktur.

    3. “Koca çınr ağacının yaşına bile hürmet etmeden bir günbir daklikanın içerisinde devrildiğini gördüm.”
    Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
    A. Hece düşmesi
    B. Ulama
    C. Ünsüz yumuşaması
    D. Ünsüz benzeşmesi

    4. Aşağıdaki cümlelerin hanğisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?
    A. Dürüst olduğu için herkesçe seviliyordu.
    B. Soru sordum fakat cevap alamadım.
    C. Sevinçten gözleri parlıyordu.
    D. Kış mevsiminin gelişi kuşları göçe zorladı.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ism tamlaması yoktur?
    A. Sakla samanı,kuzular yesin.
    B. Kanımın hareketi damarda görülür.
    C. Büyük dağın dumanı büyük olur
    D. Çocuğun huyu düzelmiş

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı kullanılnıştır?
    A. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız az yiyiniz
    B. Onunla sonra yine görüşürüz.
    C. Pakistanda kıymetli taşlar çok pahalıdır
    D. Fotoğrafınızı çekiyorum biraz gülünüz.

    7. Ki eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri olarak kullanılmıştır?
    A. Okuldaki duvarları boyamışlar.
    B. Çalışmalısın ki başarabilesin.
    C. Silgim yok,seninkini alabilir miyim?
    D. Ki,bulurum seni bulutsu bakışlarda

    8. “damlaya damlaya göl olur” atasözüne en uzak olan cümle hangisidir?
    A. Aka aka sel ,sıza sıza göl olur.
    B. Koca selleri meydana getirenler küçük dereciklerdir.
    C. Küçük bir kıvılcım yangına sebep olur.
    D. Taşıma su ile değirmen dönmez

    9 . Bir selam gönderdim canan iline
    Acep şu günlerde yetişir m’ola
    Bülbülde hasrettir gonca gülüne
    Kavuşurda bir kez ötüşür m’ola
    Şiirde vurgulanan aşağıdakilerden hangisidir?
    A. Sitem B. Heyecan C .hasret D. Sevinç

  7. #7
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    KARTALTEPE İLKÖĞRETİM OKULU
    7. SINIF TÜRKÇE SORULARI
    1-Aşağıdakilerden hangisinde “-lik” eki somut bir isim meydana getirmiştir ?
    a)İyilik b)Kıskançlık c)Şekerlik d)Bencillik
    2-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır ?
    a)Dağın etekleri karla kaplıydı. b)Yemeğin içine beş diş sarmısak kattım.
    c)İki gözlü bir evimiz var. d)Uzun parmakları ve iri elleri var.
    3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme bir zarf olarak kullanılmıştır ?
    a)Pırıl pırıl bulutlar var gökyüzünde b)Yol boyunca sıra sıra ağaçlar yer alıyor.
    c)O için için ağlıyordu. d)Ağaçlarda sarı sarı limonlar var.
    4-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi “ünsüz benzeşmesi” ne örnek olamaz ?
    a)Bu yapışkan pek kaliteli değil. b)Milletçe bu konuda ortak hareket etmeliyiz.
    c)Aşırı sıcaktan dolayı bunalmıştım. d)Çocukcağız günlerdir onu ekliyor.
    5-“Kendileri okuma fırsatı bulamayan anne ve babalar, çocuklarını okula gönderip onların okumasını çok isterler.” Cümlesinde özne aşağıdakilerden hangisidir ?
    a)Kendileri
    b)Kendileri okuma fırsatı bulamayan anne ve babalar
    c)Çocuklarını
    d)Anne ve babalar
    6-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Öğrenci” kelimesi belirtili nesne görevinde kullanılmıştır?
    d)Öğrencileri bahçede sıraya geçirdi. b)Öğrencilere karnelerini verdi.
    c)Öğrenciler onu görünce sevindiler. a)Öğrencilerle gezmeye gittik.
    7-“Yalnız” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır ?
    a)Yalnız gezmeyi tercih ederim. c)Günlerce yalnız bir kişi olarak durdum.
    B)Onu evde yalnız bırakmışlar. d)Oraya gideceksiniz,ya lnız beni de götüreceksiniz.
    8-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat vardır ?
    a)Odanın içini temizledim. b)Önce sütünüzü için sonra yatarsınız.
    c)Kardeşi için elinden geleni yapmıştı. d)Beklemekten içimiz sıkılmıştı.
    9-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır ?
    a)Eğlenceye sende gelecek misin ? b)Ne zaman okullar tatil olacak ?
    c)Hangi hafta yazılı yapılacak ? d)Hangisini daha çok beğeniyorsun ?
    10-Aşağıdakilerden hangisi “çalışıyor um” fiilinin olumsuz soru şeklidir ?
    a)Çalışmıyorum. b)Çalışıyor muyum ?
    c)Çalışmıyor mu ? d)Çalışmıyor muyum ?
    Cevap Anahtarı :
    1-c 6-a
    2-d 7-d
    3-c 8-c
    4-d 9-b
    5-b 10-d

  8. #8
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    6.SINIFLAR
    1) “Kuru” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
    A)Masayı kuru bir bezle sildi.
    B)Bu kuru tepeleri yeşertmek için çalışmalı.
    C)Böyle kuru bir yaşam istememişti.
    D)Elma ağacının kuru dallarını kestiler.
    2)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somut anlamlıdır?
    A)Sözlük B)Saygı C)içtenlik D)Üzüntü
    3)Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma harfi vardır?
    A)Düzeyi B)Sıvayı C)Kolayı D)Yüzeyi
    4)Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranır?
    A)Mert B)Biraz C)Sorguç D)Akşehir
    5)Aşağıdaki sözcüklerden hangisine,ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ses değişikliği olur?
    A)kaç B)tak C)sırt D)kalp
    6)Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi yapılışı bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A)hanımeli B)külbastı C)kireçtaşı D)keçiboynuzu
    7)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi basit yapılıdır?
    A)korunak B)börek C)dalgıç D)elek
    8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Belirtisiz Ad Tamlaması vardır?
    A)Örtüyü boğanın önünden çekiverdi
    .B)Saatleri saymanın çekiciliğine kapıldı.
    C)Dışarıda bir canlının dolaşması duyuluyordu.
    D)Saat satıcısı ayağa kalktı.
    9)Aşağıdaki eylemlerin hangisinin kişisi farklıdır?
    A)üzersin B)güneşlensin C)unutursun D)toplanırsın
    10)Aşağıdakiler den hangisi gazetelerde yayımlanan günlük yazılardan değildir?
    A)Fıkra B)Söyleşi C)Makale D)Roman

    1C,2 A, 3 D , 4 C, 5 D, 6 B ,7 B , 8 D ,9 B , 10 D














    7.SINIFLAR

    1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?
    A)Okumaya öyle açlar ki kitap yetiştiremiyoru z.
    B)Konuşmacı,din leyicilerin alkışlarıyla iyice açıldı.
    C)Kullandığı ağdalı dil,anlaşılması nı güçleştiriyor.
    D)Ülkenin kültürel açılımı bence olumlu.
    2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı sözcük yoktur ?
    A)Göller yöresinde birçok düden bulunur.
    B)Osmanlılarda dirlik gelirleri önemliydi.
    C)Okyanus kıyılarında gelgitlere daha çok rastlanır.
    D)İnsanların ayak izleri kayalıkta seçiliyordu.
    3)Aşağıdaki dizelerin hangisinde küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır?
    A)Hadi bakalım başla işine B)İlk vapuru,ilk treni
    C)İlk uçağı kaldır D)Dünyamızın çarkı dönsün
    4)Aşağıdaki eklerden hangileri Büyük Ünlü Uyumu Kuralını bozar?
    A)-gen,-ce B)-ki,-( ) mtrak C)-ler,-de D)-( ) nci,-li
    5)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
    A)dize B)silgi C)söze D) yazar
    6)Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde türemiş sözcük yoktur?
    A)Abdalın dostluğu köy görününceye kadar.
    B)Babanın sanatı oğula mirastır.
    C)Çıkmadık candan umut kesilmez.
    D)Davulun sesi uzaktan hoş gelir.
    7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok Ad Tamlaması vardır?
    A)Kollarını havaya kaldırarak mahzende dört döndü.
    B)Deliğin altında durarak güneş ışığını seyretti.
    C)İspanya kıyılarında güzel bir tatili hak ediyordu.
    D)Ortalık yerdeki çimenliğin çevresinde dolaşmış.
    8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi adılı vardır?
    A)Öndeki araba trafik kurallarına uymuyor.
    B)Çocuk,önceki düşüncesini değiştirdi.
    C)Karşıdakiler hiç durmadan gülüyor.
    D)Sorudaki yanlışlığı hemen fark etti.
    9)Aşağıdaki cümlelerde geçen eylemlerin hangisi edilgen- geçişsiz çatılıdır?
    A)Bu işin nedenini soruyorum.
    B)Böyle kişilerle kolay anlaşılmaz.
    C)Evin kapısını kilitledi.
    D)Onunla saatlerce,bıkma dan söyleşiyorum.
    10)aşağıdakiler in hangisinin yüklemi,birleşi k zamanlı bir eylem değildir?
    A)Üzüntüsüne üzüntü katardı.
    B)Sebzelerin en tazelerini seçerdi.
    C)Saçları genç yaşında ağardı.
    D)Kahvaltıda süt içerdi.
    1 D, 2 D, 3 B ,4 B ,5 C, 6 B ,7 B, 8 C, 9 B ,10 C




    8.SINIF
    1) “Acı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
    A)Acı biberlerin kokusu her yana dağılmıştı.
    B)Kesilmiş elinin acısına dayanamıyordu.
    C)Acı soğuk ciğerlerine kadar işledi.
    D)Acılılar bitince,sıra tatlılara gelmişti.
    2)Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi ,anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A)unutmak- anımsamak
    B)güvenmek-araştırmak
    C)bulmak-yitirmek
    D)dağıtmak-toplamak
    3)Hangi birleşik sözcük ,ad tamlaması biçiminde yapılmıştır?
    A) atasözü B) uyurgezer C) dedikodu D) biçerdöver
    4)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi durum eki almamıştır?
    A)Yazısını gazeteye teslim etmiş.
    B)Çizmesi çamurlu,elbises i ıslaktı.
    C)Kıyıyı adım adım dolaştılar
    D)Alnını güneşe çevirdi.
    5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ,öznenin yaptığı iş yine özneyi etkilemiştir?
    A)Aceleyle giyinip hazırlandı. B)Ağır ağır merdivenleri iniyordu.
    C)Duvarlar,ilkb aharla birlikte boyanmış.D)Kadı nlar,çeşmeye doğru koşuştular
    6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştı r?
    A)Arkadaşlarına yardım etmektedir.
    B)Bunlar,daha sonra,önemsiz gözükecek.
    C)Savunmalarını istemem mümkün değil.
    D)Enver,Şamlı Mehmet’in küçük oğludur.
    7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zarfla sağlanmıştır?
    A)Nasıl bir görev değişikliği oldu?
    B)Ne kadar depremzedeye yardım edildi?
    C)Yolculuğunuz nasıl geçti?
    D)Alacağının ne kadarını istiyorsun?
    8) “ Kadın çiçeğe tam su dökerken,su bağrı verdi:
    -Boğuluyorum.”
    Yukarıdaki anlatımda aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştı r?
    A)Tanımlama B)Kişileştirme C)Açıklama D)Benzetme
    9)Aşağıdakilerd en hangisi FABL türünün özelliği değildir?
    A)Hayvan,bitki ve cansız varlıkların konuşturulması
    B)Çoğunlukla manzum olarak yazılması
    C)Ortaya atılan savların kanıtlanması
    D)Okuyucuya olumlu yönde ders vermesi
    10)Aşağıdakiler den hangisinin yüklemi ,bir ad tamlamasıdır?
    A)Gençlik,kolay mutluluklar için parlak bir çağrıdır.
    B)Yaşamak,insan ı çıldırtacak kadar tatlı bir şeydir.
    C)Gençlik,çok dayanmayan bir kumaştır.
    D)Hiç bitmeyen savaş,cehennemi n oğludur.
    1 C, 2 B, 3 A, 4 B, 5 A, 6 B ,7 C, 8 B, 9 C, 10 D

  9. #9
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    6-7 SINIF TÜRKÇE SORULARI

    1-‘‘Bozmak’’sözcü ğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde ‘‘geçersiz bir duruma getirmek’’ anlamında kullanılmıştır?
    A.Adamcağızı fena bozdunuz.
    B.Adamcağız politika ile bozmuş.
    C.Eskileri bozuyor, çocuklarını, eşini giydiriyor.
    D.Akşama doğru geldi, pazarlığı bozduğunu söyledi.

    2-‘‘Çekmek’’ sözcüğü aşağıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
    - Kapıyı şiddetle çekerek evden çıkıp gitti.
    - Sünger bütün suyu çekti.
    - Ekini tarladan çektiklerini söyledi.
    - İp yeterince çekmediği için, ipe asılan çamaşır yere değdi.
    - Onun bütün masraflarını ben çekiyorum.
    A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

    3-‘‘Koparmak ’’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘‘ilgisini kesmek, önem vermemek’’ anlamındadır?
    A.Meyvayı kopardılar dalından.
    B.Çiçek koparmak isteyince beni çağırdı.
    C.Zehra avcunu yüzüne kapadı, kısa, keskin bir çığlık kopardı.
    D.Sana karşı içimde iki katlı bir ana yüreği var; işte onu koparıp atamıyorum.

    4-Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı zamirle sağlanmamıştır?
    A.Bu geçen de kim? B.Ölüm insanı nerede yakalar?
    C.Gözü yaşlı kaç tane anne var? D.Bu duvarı kim yıkmış?

    5-‘‘Bu sorunun cevabını da sarışın versin.’’
    cümlesinde hangi sözcük sıfatken isim gibi kullanılmıştır?
    A.Bu B.Soru
    C.Cevap D.Sarışın

    6-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi isimden türemiş bir fiil değildir?
    A.Havalar iyice ısındı. B.Çocuğun konuşması düzeliyor.
    C.Çiçeklerimi arada bir suluyorum. D.Güneş ufuktan şimdi doğar.

    7-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem edilgen çatılı bir fiildir?
    A.Güneş ufuktan göründü. B.Yağmurun altında ıslandı.
    C.Akşam ezanı okundu. D.Parkta biraz dinlendim.

    8-Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır?
    A.İyi dost kara günde belli olur. B.Köpek, sahibini ısırmaz.
    C.Adam olana bir söz yeter. D.Bir dost kırk yılda kazanılır.


    9-Aşağıdaki kelimelerden hangisi hem büyük hem de küçük ünlü uyumuna uymaz?
    A.köprüler B.yiyor
    C.yokuşun D.anladı


    10-Yeni şiir ne istiyor ( ) Hemen söyleyeyim ( ) Eskiyi yıkmak ( ) Çünkü her yeni sanat hareketi eskiyi yıkmakla başlar ( )
    Parçada boş parantezle belirtilen yerlere aşağıdaki işaretlerden hangileri getirilmelidir?
    A.(?), (, (.), (.) B.(?), (.), (.), (.)
    C.(?), (, (…), (.) D.(?), (, (, (.)

    11-‘‘Sıkı, geniş, kısa, kalın, bol’’ kelimelerinden ikisinin birden karşıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A.Gevşek B.İnce
    C.Uzun D.Dar

    12-Aşağıdakilerden hangisi somut bir kavramı ifade eder?
    A.Kalabalık B.Sıkıntı
    C.Mutluluk D.Düşünce

    13-‘‘Aşağı – yukarı’’ sözcükleri arasındaki ilişkinin zıddı, aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A.Güzel - çirkin B.Sevinçli - üzüntülü
    C.Islak - yaş D.Ağlamak – gülmek

    14-Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde zamir kullanılmamıştı r?
    A.Kimse ayranım ekşi demez. B.Herkes kendi huyunu beğenir.
    C.Her şeyin bir vakti vardır. D.Meyvenin kurdu içinden olur.

    15-‘‘İleridek i yıllarda bu şehir bizden bir parça olacak.’’
    cümlesinde altı çizili sözcüklerin türü, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
    A.Zamir, isim, sıfat B.Sıfat, isim, sıfat
    C.Sıfat, isim, isim D.Zamir, isim, zamir

    16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır?
    A.Kımıldatmaz B.Susmazlar
    C.Çalışmam D.Gelmeyeyim

    17-‘‘Saçmalamamalı sınız’’ fiilinin çatı özellikleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A.Etken - geçişsiz B.Edilgen - geçişsiz
    C.Dönüşlü - geçişli D.İşteş – geçişsiz

    18-Aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?
    A.mirasyedi B.vatansever
    C.çöpçatan D.ayakkabı

    19-Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz düşmesinin örneği vardır?
    A.Bebeğin minicik elleri vardı. B.Azıcık gayret etsen kazanacaksın.
    C.Kitaplarını okulda kaybetmiş. D.Pazartesi günü yazılımız var.

    20-‘‘Olmak’’ yardımcı fiili, aşağıdaki kelimelerin hangisi ile kullanıldığında bitişik yazılır?
    A.kayıp B.hasta C.yardımcı D.memnun


    Tuğba ALPAY
    Şirinevler İlköğretim Okulu
    Türkçe Öğretmeni

  10. #10
    Üyemiz meral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27-04-2008
    Bulunduğu yer
    ANKARA
    Yaş
    48
    İleti
    180
    Tecrübe Puanı
    8

    Standart

    KARTALTEPE İLKÖĞRETİM OKULU 6. SINIF MATEMATİK SORULARI

    1. işleminin sonucu hangisidir ?
    A) 10 B) 1 C) 0,1 D) 0,01

    2. 6 elemanlı bir kümenin alt küme sayısı ile 3 elemanlı bir kümenin alt küme sayısı arasındaki fark kaçtır?

    A) 3 B) 9 C) 48 D)56


    3. Dört basamaklı 47a5 sayısı 3 ile tam olarak bölünebildiğine göre a’nın alabileceği en büyük değer kaçtır?

    A) 9 B) 8 C) 7 D)6

    4. 165 kişilik bir gruba en az kaç kişi daha katılırsa grup, 4’erli, 5’erli ve 9’ arlı gruplara ayrılabilir?

    A) 7 B) 9 C) 12 D)15

    5. Çözümlenmiş biçimi, olan ondalık kesir aşağıdakilerden hangisidir ?
    A) 0,32 B) 0,032 C) 3,2 D)32

    6. 47,85 + 0,8963 işleminin sonucu kaçtır?
    4,785 8,963

    A) 1 B) 0,1 C) 20 D)10,1


    7. Bir top kumaşın önce 2 ’i sonra 3 ’si satılıyor. Geriye 12 metre kumaş kaldığına göre
    5 7
    kumaşın tamamı kaç metredir?

    A) 35 B) 70 C) 105 D)150

    8. Bir usta günde 6 çift, bir kalfa ise 4 çift ayakkabı yapabiliyor. İkisi beraber 70 çift ayakkabı yaptıklarında bunlardan kaç tanesi usta tarafından yapılmıştır?

    A) 28 B) 35 C) 40 D)42

    9. 80 litrelik bir benzin deposunun 3 ’i boştur. Buna göre depoda kaç litre benzin vardır?
    5

    A) 10 B) 20 C) 30 D)32

    10. işleminin sonucu hangisidir ?
    A) 98 B) 97 C) 90 D) 49

    CEVAP ANAHTARI. 1-C 2-D 3-B 4-D 5-B 6-D 7-B 8-D 9-D 10-A





    KARTALTEPE İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIF MATEMATİK SORULARI


    1. (-101) ile (+99) arasındaki tam sayıların toplamı kaçtır?

    A) -199 B) 1999 C) -201 D)201

    2. 4: 5 - 3 : 5 işleminin sonucu kaçtır?
    7 4 2

    A) 48 B) 1 C) 53 D) 7
    5 2 10 8

    3. 2x+1 + 3x-1 = 9 denklemini sağlayan x değeri aşağıdakilerden hangisidir?
    3 5

    A) 3 B) 5 C) 7 D)9

    4. 3. (2x+1)-4. (x-3)=x+7 denklemini sağlayan x değeri kaçtır?

    A) -3 B) -8 C) 7 D)13

    5. 6 işçinin 12 günde yaptıkları bir işin 8 günde yapılabilmesi için kaç işçiye daha ihtiyaç vardır?

    A) 1 B) 2 C) 3 D)5

    6. Toplamları 33 olan iki sayıdan büyüğü küçüğe bölündüğünde bölüm 3 kalan 5 olmaktadır. Buna göre büyük sayı kaçtır?

    A) 15 B) 23 C) 25 D)26

    7. Bir anne 36, oğlu ise 10 yaşındadır. Kaç yıl sonra annenin yaşı oğlunun yaşının 3 katına eşit olur?

    A) 3 B) 5 C) 7 D)10

    8. Burcu her gün eşit sayfa kitap okuyarak bir kitabı 8 günde bitiriyor. Eğer günde 5 sayfa daha fazla okusaydı kitap 6 günde bitecekti. Buna göre kitap kaç sayfadır?

    A) 80 B) 120 C) 160 D)200

    9. %24’ü 60 olan sayının %56’sı kaçtır?

    A) 84 B) 96 C) 120 D)140

    10. Bir işi Ahmet 15 günde, Ali 30 günde yapabilmektedir . İkisi beraber aynı işin 3 ’ini kaç günde yaparlar?
    5

    A) 2 B) 4 C) 6 D)9


    CEVAP ANAHTARI:1-A 2-C 3-C 4-B 5-C 6-D 7-D 8-A 9-D 10-C










    KARTALTEPE İLKÖĞRETİM OKULU 8. SINIF MATEMATİK SORULARI




    1. a=√3, b=√5 olduğuna göre, √240 ifadesinin değeri aşağıdakilerden hangisine eşittir?

    a)3ab b)4ab c)5ab d)6ab


    2. (–1)¹º² + (–1)¹º¹ +(–1)¹ºº + (–9)º =?

    a)+2 b)+1 c)0 d)–1

    3. 4.(2x+1)-5(x+3)+2.(4-x)=0 ise x kaçtır?

    a)3 b)5 c)7 d)11

    4. 2x+3y=11 ise x kaçtır?
    3x+2y=14

    a)2 b)3 c)4 d)7

    5. Beş katının 11 fazlası, beş fazlasının 3 katına eşit olan sayı kaçtır?

    a)2 b)4 c)7 d)10

    6. 3 kitap ile 2 defterin fiyatı 21 milyon lira, 2 kitap ile 5 defterin fiyatı ise 25 milyon liradır. Buna göre kitap defterden kaç lira daha pahalıdır?

    a)1 b)2 c)3 d)5

    7. Bir annenin yaşı üç çocuğun yaşları toplamından 16 fazladır. Kaç yıl sonra annenin yaşı çocukların yaşları toplamına eşit olur?

    a)5 b)8 c)6 d)10

    8. 995.1005 çarpımının sonucu aşağıdakilerden ha ngisidir?

    a)10 6+1 b)10 8-25 c)10 8+25 d)10 6-25

    9. 20 kişilik bir sınıftan bir başkan ve bir başkan yardımcısı kaç farklı şekilde seçilebilir?

    a)20 b)39 c)380 d)400

    10. Hacmi 27 cm3 olan bir küpün alanı kaç cm2 dir?

    a)10 b)20 c)36 d)54

    CEVAP ANAHTARI: 1-B 2-A 3-A 4-C 5-A 6-B 7-B 8-D 9-C 10-D

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son İleti: 25-12-2008, 19:06
  2. Cevaplar: 4
    Son İleti: 22-09-2008, 13:42
  3. Cevaplar: 0
    Son İleti: 05-09-2008, 19:22
  4. Cevaplar: 17
    Son İleti: 29-03-2008, 00:29
  5. Türkçe
    By SERPİL in forum Edebiyat
    Cevaplar: 0
    Son İleti: 01-02-2008, 14:18

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "Yer Sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, zohreana@zohreana.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.